таг: млеко

Омразата не е ни „рак-рана“, ни „епидемија“, туку - згрутчено млеко

Kaко се формираат групи кои шират омраза? И каква врска има тоа со физика и хемија? Повеќе

И бананите ги молзат, зарем не

Прво имаше млеко, млеко, главно од крави, нешто помалку од овци или кози. Потоа на мала врата успеа да се пробие млеко од соја, и тоа подотвори простор и за млеко од бадеми или ориз. Сега веќе не се знае кој што прави, а последно на списокот е млеко од банани, и сè тоа главно во име на нетолерантност кон лактоза. Повеќе

Брат за брат, сирење за долг живот

Бидејќи за многумина се приближува „денот на ајварот“, да ја олабавиме и последната евентуална секирација околу тоа: и сирење, слободно. Повеќе

Франција забрани вегански фори

Или е сланина или е нешто вегетаријанско, и како сакаат нека го решат, ама не може да биде „вегетаријанска сланина“, одлучија француските парламентарци. Повеќе

Кога навивачите на Рома бојкотирале млеко поради трансферот на Виери

Во Рим еднаш се овистинала народната „на комшијата да му цркне кравата“, толку својствена за Балканот. И тоа поради бојкот од загрижени навивачи. Повеќе

Екстра вирџин млеко

Од Хрватска доаѓа една земјоделска бајка во која сточарите не само што успеваат да најдат купувач за својот производ, туку прават и пари од него, што е голема разлика од пред некоја година кога биле банкрот. Што најмногу се сменило во ова време - фатиле сами да продаваат тоа што сами произведуваат, плус малку технологија. Повеќе

Што е млеко и дали бадемот има цицка?

На млечните и други рафтови по нашите продавници постои фина понуда од секакви млека кои се разликуваат не само по масленоста и другите компоненти туку и по изворот. Ако ве збунуваат сите оние кокосови и бадемови млека, млека од соја и слично, па не знаете што е што, треба само да се запрашате: молзено ли е тоа млеко? Повеќе

Во Холандија се гледа фудбал со бебе во раце

На 6. април навивач на холандска Рода по име Саид дошол на трибина со двомесечниот син Хави. Режисерот го фатил во крупен кадар во моментот кога му дава млеко на бебето од шишенце и таа слика станала хит во Холандија. Повеќе

Европа се дави во млеко

Во исто време се случуваат неколку работи: Русија забранува увоз на млекото од Унијата, побарувачката од Кина се намалува, а се укинуваат и ограничувањата за производство на млеко за сточарите од Унијата. Краен резултат - млекото моментално е поевтино од водата. Повеќе