Чоколаден десерт

Торта од чоколадо и банани

Вкусна комбинација на омилениот десерт.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
45 мин.

Вкупно време:
1 ч. 5 мин.

Порции

8 лица

Состојки

  • 450гр. брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 140гр. какао
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 200гр. шеќер во прав
  • 2 јајца лесно изматени
  • 2 поголеми банани, испасирани
  • 150мл. млеко
  • 100мл. сончогледово масло

Прелив

  • 300гр. шеќер во прав
  • 1 лажица какао
  • 2-3 лажици млеко, загреано

Подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте со малку масло калап за куглов. Измешајте го во длабок сад брашното, прашок за пециво, какао и сода бикарбона. Додадете шеќер и измешајте го. Во сад измешајте ги пасираната банана со јајца, мелко и масло. Додадете ги во брашното и замесете тесто.
Префрлете го тестото во калапот за куглов. Печете го 45 минути.
Оставете ја тортата да одстои 5 минути одкако ќе се испече пред да ја извадите од калапот. Поставете ја врз чинија за сервирање и оставете ја да се лади.
Измешајкте шеќер во прав и какао во еден сад. Додадете го млекото. Со дрвена лажица мешајте ја смесата додека да се изедначи. Со нож за мачкање филувајте ја тортата со кремот и дозволете да се прелие од сите страни.
На здравје!

20 мај 2013 - 16:13