Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
35 мин.
Порции
20 парчиња
Состојки
- 3 јајца
- 100мл. млеко
- 300гр. брашно
- 50мл. минерална газирана вода
- 1 голем домат, исецкан на мали коцки и без семе
- 75гр. печени пиперки, излупени и ситно сецкани.
- 2 лажици рендан пармезан
- 200гр. фета сирење, изронето
- 50мл. масло за пржење
- песто сос
Подготовка
Изматете ги јајцата и млекото во длабок сад. Во друг сад ставете го брашното. Постепено додавајте ја смесата од јајца и млеко и матете ги додека да добиете изедначено тесто. Додадете ги доматите, пиперка, пармезан и фета сирење.
Загрејте масло во голема тава ја силен оган. Ставете една лажица од тестото во тавата и малку притиснете го за да се добие форма на плескавица. Пржете ги 2-3 минути од секоја страна. Повторете ја постапката со остатокот од тестото.
Послужете ги пржениците топли со песто сос.