Тестенини

Макарони со свинско

Тестенини во сос од свинско месо и домати.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
35 мин.

Вкупно време:
45 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 главица кромид, ситно сецкан
  • 1/2 лажичка буковец
  • 1 лажичка мајчина душица
  • 400гр. мелено свинско месо
  • 250мл. бело вино
  • 400гр. излупени, сецкани домати
  • 2 лажици доматно пире
  • 300мл. пилешка супа од коцка
  • 500гр. макарони
  • сецкан магдонос и рендан пармезан за сервирање

Подготовка

Загрејте масло во длабока тава на слаб оган. Гответе го кромидот 5 минути додека да омекне. Додадете лук, буковец и мајчина душица и гответе со мешање 1 минута. Додадете го меленото свинско и пржете го 4-5 минути. Додадете бело вино и гответе го уште 3-4 минути. На крај додадете ги доматите, доматно пире и пилешка супа од коцка. Варете го сосот на тивко 10-15 минути додека да згусне.
Во меѓувреме сварете ги макароните во тенџере со вода според упатството на ќесата. Процедете ги и измешајте ги со сосот.
Сервирајте ги веднаш декорирани со сецкан магдонос и рендан пармезан.

2 август 2013 - 01:47