Посно

Чоколадна посна баклава

Малку поинаков рецепт за баклава.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
45 мин.

Вкупно време:
60 мин.

Порции

20 лица

Состојки

  • 300 гр. ореви мелени
  • 200 гр. чоколадо за готвење мелено
  • 2 ќесички ванилин шеќер
  • 0.5 кг. кори за баклава
  • филџан масло за попрскување на корите
  • 1 маргарин
  • 800 гр. шеќер
  • 500 мл. вода
  • 1 лимон

Подготовка

Во еден сад измешајте ги мелените ореви, рендано чоколадо и една ќесичка ванила. 

Напрскајте една кора со масло и преклопете ја со уште една кора. Врз кората распоредете 3 лажици од чоколадната смеса. Замотајте ги корите во ролат. Повторете ја постапката со сите кори. Одприлика ќе добиете 10 ролати.

Наредете ги ролатите во правоаголно тавче и исечете ги на парчиња пред печењето. Растопете во тенџере на рингла маргарин и ќесичка ванила и истурете го врз баклавата. Печете ја 45 минути во загреана рерна на 170 степени. 

Додека се пече подгответе го шербетот. Во тенџере зовријте ја водата со шеќер и сок од еден лимон. Истурете го шербетот врз испечената баклава и оставете ја да одстои неколку часови пред да ја послужите.

На здравје!

27 декември 2012 - 20:43