Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
30 мин.
Вкупно време:
45 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 2 лажици масло
- 400гр. пилешки гради, исецкани на коцки
- 1 главица кромид, исецкан
- 2 парчиња сланина, исецкана
- 250гр. шампињони, исецкани
- 30гр. брашно
- 1 лажица сенф
- 200мл. пилешка супа од коцка
- 100мл. хопла
- 1 лажици сецкан магдонос
Подготовка
Загрејте масло во голема тава на силен оган. Пржете го пилешкото со мешање 5 минути додека да добие златно-жолта боја. Потоа профрлете го на чинија.
Во тавата додадете кромид и сланина. Пржете го 3-4 минути додека да омекне кромидот. Додадете ги печурките. Гответе ги со повремено мешање 2 минути. Додадете го сенфот и брашното. Промешајте и постепено додадете ја пилешката супа.
Кога смесата ќе зоврие вратете го пилешкото во тавата. Намалете ја јачината на ринглата и покријте ја тавата. Гответе го пилешкото 15 минути.
На крај во тенџерето додадете хопла и зачинете со сол и бибер. Гответе го без да зоврие уште 3 минути. Додадете магдонос и промешајте. Посужете го овој специјалитет веднаш.
На здравје!