таг: медиуми

Зошто не можеме веќе да се договориме што е вистина?
И премногу скепса не е на арно

Не е ни до ботовите, ни до информациските „меури“, ни до лажните вести. Технологијата прави да веруваме дека имаме пристап до фактите, оние „вистинските“ и „реалните“. Проблемот е што не се едни факти за една работа, многу се. Повеќе

Од 53 милиони Англичани, во Русија стигнале само 2.500 - криви се англиските медиуми

Да има Светско на Марс најбројни навивачи би биле Англичаните. Но медиумската машинерија направи страшна анти-кампања против Русија, па луѓето решиле да останат дома каде им е побезбедно. Повеќе

Тука имаат дури 7 ТВ програми, тоа веќе станува дрога за гледачите
Репортажа на Звонко Летица од Њујорк од 1966

Ако некаде во светот телевизијата со опсегот на програми, техничка опрема и финансиски можности стана сила во општеството, дрога за гледачите и општа преокупација на нацијата, тогаш тоа сигурно е САД. Но сепак се сомневам дека на кое било друго место критиката на телевизијата е толку остра и незадоволна, беспоштедна и - немоќна. Американецот (статистички просек) минува третина од денот пред телевизија. Повеќе

Не е „судир“ кога снајпери пукаат во невооружени луѓе на 100 метри

Во исто време додека објавува видео од израелски снајпер како застрелува невооружен човек, Гардијан пишува и за „судири“ меѓу Израел и Палестина. Проблемот со терминологијата е што „судир“ предвидува спротивставени страни кои горе-долу се рамноправни по својата моќ, што во ситуацијава никако не е точно. Повеќе

Зошто нема да прочитате уште една сторија околу Сирија

Војната во Сирија почна со протести за менување на власта, па работите се влошија и се отвори воен фронт меѓу власта и опозицијата, па се појави ИСИС и работите станаа ужасни, па по седум години војна нема кој нема што не се вклучи, а ситуацијата, видеата и сликите од терен не се ништо помалку ужасни, само веќе никој не обрнува внимание, ниту пак се шокира. Повеќе

5 филтри на машинеријата на масовни медиуми

Во „режими“ имаш пропаганда, во демократии имаш „слобода на говор и печат“. Без разлика дали кај првите или вторите, целото дејствие се врши преку масовните медиуми. Ноам Чомски заедно со Едвард Херман во 1988-ма ја објавуваат книгата „Произведување согласност“ во која го демолираат тврдењето дека медиумите служат за контрола на политичката моќ и ја информираат и и служат на јавноста. Напротив, тие тврдат дека медиумите создаваат согласност од наша страна. Повеќе

Дали мора баш секој онлајн текст да е илустриран со слика?

Како се чувствувате во врска со отсуството на визуелна дразба во текстов во форма на фотографија или цртеж? Искрено, нам ни е некако шубе.  Повеќе

Минути пред нападите од 11-ти септември

Симултана снимка од програмата на 6-те најголеми телевизиски мрежи (Ен-би-си, Си-би-ес, Би-би-си, Си-ен-ен, Фокс и Еј-би-си) на неколку моменти пред дознавање на информацијата за нападите на Светскиот трговски центар и префрлањето на маратонот од вонредни вести. Повеќе

Медиумите се лошите затоа што создадоа свет доволно глуп за Трамп
После Цацко ви е крив

„Што мислевме дека ќе произведеме со нашите медиуми кои се полни со гнев и нетрпение?“ прашува Мат Таиби во Ролинг Стоун „некој сензитивен генијалец?“  Повеќе