таг: историја

Човекот заслужен за славата на Ајнштајн

Тешко е да се замисли време кога ликот и делото на Ајнштајн не биле познати. Но да не се појавел еден астроном кој ги промовирал неговите теории, тој можеби ќе останел само фуснота. Повеќе

10 интересни и малку познати факти за Тотенхем кои не сте ги знаеле

Иако во изминатите децении Тотенхем беше надвор од првата топ четворка на англискиот фудбал, овој клуб важи за еден од најстарите на светот и за првиот англиски клуб кој освоил европски трофеј. Спарс имаат богата историја која годинава го достигнува врвот. Повеќе

Заборавениот музеј на забранета уметност во Узбекистан основан од електричар

Сместен е среде никаде, но поседува една од најголемите светски збирки на авангардна уметност, која била спасена од чистките на Сталин. Херојот бил еден електричар. Повеќе

Што се користело пред тоалет хартијата?
Терзориум му е мајката

На сите ни се случило - посегнуваш по местото на кое обично стои хартијата, и сфаќаш дека баш во тој критичен момент снемало. Или ќесата со резерва стои на другиот крај од купатилото и треба да станеш по неа. А што кога таа воопшто не би постоела? Повеќе

Koга Бафало Бил настапувал низ Европа
Помалку позната историја

Американски скаут, ловец на бизони, шоумен, слободен масон, Бафало Бил е еден од најживописните ликови на американскиот Див запад. Неговите шоу програми на каубојски теми биле вистински хит, но не само во САД, туку и во Европа. Ништо чудно да бил и во Македонија, а тоа никаде да не е регистрирано. Повеќе

Мртви гулаби и совети од ангели: методите на лажните британски доктори

Тим од Универзитетот во Кембриџ транскрибирал белешки на познат самоук доктор Сајмон Форман, кој ја започнал својата кариера откако наводно самиот се излечил од чума. Повеќе

Професорот по медицина што стана милионер на рулет

Не му биле толку важни парите, колку развивањето систем според кој човекот ќе ја победи машината. До денес неговата методологија останува тајна.  Повеќе

Жената која кротеше змии-oтровници

Иако звучи така, ова не е некаква легенда за измислена жена со натприродни моќи. Грејс Олив Вили била првата колекционерка и „припитомувачка“ на рептили, која сепак на крај од нив и настрадала. Повеќе

Омилената друштвена игра на старите Римјани

Се викала лудус латрункулорум, се играла на камена плоча, а им помагала на војниците да ја издржат досадата во паузите меѓу две битки. Повеќе