таг: гугл

Гугл манифестот не е шовинистички ниту анти-разноликост, туку е чиста наука

До сега, најголемиот дел од вас слушнаа за т.нр анти-разноликост манифест на Гугл и како Џејмс Дамор, инженерот што го напиша беше отпуштен од работа, пишува во својот текст за Глоб енд меил, Дебра Сох, докторка по сексуална неврологија од Универзитетот Јорк. Повеќе

Гугл го отпушти вработениот што се жалеше дека во Гугл нема разбирање за поинакво размислување

Џејмс Дамор, инженерот на Гугл што го напиша 10-страни долгиот меморандум во кој удри по политиките за диверзитет на компанијата, е отпуштен заради "продолжување на родови стереотипи". Повеќе

Манифестот против различноста што се врти низ канцелариите на Гугл

Анонимен инженер на Гугл напиша тирада од 10 страни против разноликост / диверзитет на работното место. Пред да се продолжи со муабетот од Гугл сакаат да знаете дека вработените на компанијата масовно го осудуваат тоа што тој го напишал. Токму ова “масовно” е и една од главните причини зошто човекот го напишал текстот. Повеќе

Крајот на џиновите?
Не може да се продолжи без растурање на Гугл, Амазон, Фејсбук и Епл

Гугл собира 77% од парите за реклами во резултатите од пребарување. Гугл и Фејсбук контролираат 56% од пазарот на реклами на мобилни уреди. На Амазон отпаѓа 70% од целата продажба на е-книги и 30% од е-трговијата во САД. Низ Фејсбук минуваат 75% од сите инстант пораки, кога ќе се собере сообраќајот на ФБ месинџерот, Вотсап и Инстаграм пораките. Повеќе

Бизнисот со вести е пред дното

Конзорциум издавачи на весници одлучи проблемот со пропаѓањето на бизнисот со вести да го решава со колективно преговарање со најголемите злотвори (и помагатели (и злотвори)) на медиумите - Фејсбук и Гугл. Повеќе

Капитализмот на Епл вс. капитализмот на Гугл

Пред само 8 години ни една од двете компании не е меѓу 10-те највредни компании на светот, а нивната заедничка пазарна вредност се проценува на помалку од 300 милијарди долари. Денес Епл и Гугл се двете највредни компании на светот заедно проценети на 1300 милијарди долари. И цело време, каде стигнат, двете компании се во судир меѓу себе, дали тоа биле смартфони и оперативни системи, или аудио уреди и автомобили. Повеќе

ЕУ го казни Гугл со 2,42 милијарди евра
Најголемата казна некогаш изречена од Унијата

Европската комисија одлучи дека Гугл треба да плати 2,42 милијарди евра за тоа што ја злоупотребил својата моќ за промовирање на сопствениот сервис за шопинг во првите резултати од пребарувањето. Повеќе

Руските хакери ја користат инфраструктурата на Гугл за да хакираат Гмаил корисници

Успешноста на методот со кој се нападнати околу 200 корисници на Гмаил, меѓу кои и новинари, активисти, луѓе поврзани со украинската армија и сл, во најголем дел зависи од корисникот што е нападнат, без чиј клик ниту еден напад не може да биде успешен. Секако и самите напади се совршено осмислени. Повеќе

Што сè излезе на првиот ден од Гугл I/O

Андроид О, Гугл ленс, печатени фото-албуми, попаметни апликации за по дома, виртуелна реалност, ама не и нов смартфон. Барем не за сега. Повеќе