таг: дизајн

Логото на Лига на шампиони е пример за идеален дизајн - не се менува 30 години

Парадоксално и необично, ѕвездичките ги симболизираат 8-те најдобри клуба во Лига на шампиони кои не стигнале до финалната фаза, односно оние 8 клуба кои испаднале. Повеќе

Дизајнери да си ја проверите дизајнерштината

Тест за веб / графички дизјанери во кој треба да се избере точната верзија на некој веб елемент. На почетокот многу ќе се гордеете со себе, ама како одминуваат прашањата така од спорадично до систематски ќе развивате омраза кон истите и баговите што ви ги нудат. Некако на крај пак целата работа се сведува на ОЦД на дизајнерот. Повеќе

Некој се потрудил да го спакува Виндоус ИксПе за 2018-та

Оригиналот е од пред 17 години и во тоа време беше сериозен технички исчекор, а и визуелен. Ни крив ни должен ИксПе во следните 10 години беше водечки оперативен систем, додека Микрософт размислуваше што ќе прави со себе. Камер Кан Авдан прави дизајнерски римејк на оперативниот систем и го шминка за 2018. Повеќе

Нова верзија на Брајова азбука која може истовремено да ја читаат и оние со добар вид

Брајовата азбука и писмо денес на голем број слабовидни и слепи лица можеби им е надминато како средство за читање, бидејќи дигиталните апликации го презедоа приматот. И иако јавната поддршка за објавување материјали на Брајова азбука се уште постои (па и кај нас), на образовните програми за негово учење како да им треба освежување за 21 век. Повеќе

Фото-монтажи: што има вон кадарот на кориците за албуми?

Млад руски дизајнер упаѓа во корици на албуми на неговите омилени пејачи и групи, и со тоа станува дел од нивната приказна. Плус малку ги пародизира. Повеќе

Гугл и италијанскиот индустриски дизајн
20 дизајнерски портфолија што би требало да ве инспирираат
Maл чекор: дизајнирано чергиче за пречекување вонземјани

Ако навистина некаде низ космосот има вонземјани, зошто тогаш никогаш не сме ги виделе? Па можеби затоа што не сме ги ни поканиле и дочекале како што треба, онака по домаќински, со чергиче за бришење нозе пред врата. Повеќе

Облека за деца што „расте“ доби награда за најдобар студентски дизајн
Браос

Оние кои се доволно наивни (и богати) да купуваат купишта облека за мало дете, знаат колку брзо таа бива надрасната, и колку е поисплатливо да размениш или да позајмиш. Но еден нов дизајн ветува дека некоја идна облека ќе може да се носи дури четири детски години, затоа што нејзините димензии можат да се менуваат за шест броја. Повеќе