таг: дизајн

Не е само да спакуваш
Вашата нова шивачка се вика Гугл

Едно време беа Бурди, бележења со сапунче и шпенадли со топчиња во различни бои. Сега на ред е апликација што една недела ќе собира податоци за вас за на крај да ви го понуди идеалниот дизајн на она што треба да го облечете. Повеќе

Читална на небо
Пренамена на галиите?

Не ве оставаат на раат да читате по дома? Во кафичи ви е гужва? Да се пренаменат галиите и да се постават како читални не на, туку над Вардар. Повеќе

Најдобри текстови на Медиум за дизајн за 2016
Уметноста на дизајнирање алармантни звуци

Од звук кој треба да ве разбуди наутро, до оној кој треба доволно да ве уплаши за да станете од столче и да ја напуштите просторијата, аудио дизајнот подразбира вештина на комбинирање на нешто што интуитивно се доживува како тревожно, но и кое многу прецизно го означува степенот на итност, за да спречи непотребна паника. И сето тоа не е баш толку едноставно колку што изгледа. Повеќе

Хартија главата ја чува

Личи на евтин новогодишен украс од кинеско производство но оние што ја доделуваат една од најпосакуваните дизајнерски награди ваљда знаат што прават. Според нив, годинава не се видело ништо подобро од хартиен шлем за велосипедисти. Повеќе

Во виното е книгата
А во двете е вистината

Италијанската винарија Мате Кореџа и дизајнерската агенција Риверс Иновејшн се здружиле во проект кој ветува „средба помеѓу одлично вино и задоволство од читањето“. Повеќе

Разлика меѓу дизајнер и клиент

И разликата меѓу дизајнер и обичен корисник, и разликата меѓу очекувањата и реалноста, и разликата меѓу уметност и дизјан, и кои се работи дизајнер треба да ги одбие. Посебно ова последново. Повеќе

Шах со случајни фигури
Деконструкцијата како креација

Што ако во еден строго поставен систем смениш само еден негов елемент и така му ја пореметиш рамнотежата? Од тој навидум разурнувачки чин одеднаш се раѓа нов свет, и нова убавина.  Повеќе