таг: дебелина

Кога „дебел“ станало навреда?
Културна историја на корпулентноста

Ниту една друга телесна состојба - сексуална ориентација, зависност, болест - не е толку долгорочно демонизирана во западната култура како вишокот килограми. Нова книга се обидува да покаже зошто. Повеќе

По градот дебелината се познава, од вселена

Без воопшто да фрлат око на поединец, американски научници најдоа начин како да одредат каде живеат дебелите и тоа само со гледање населби на сателитска снимка. Повеќе

Седум основи по кои Американците ја правдаат својата дебелина

Кога ќе почнеш со алишта со неброени иксови на нив, наплаќање две седишта во авион и кино-седишта со вонредни димензии, нормално е да завршиш со пазар кој бара поголеми ковчези. Просечниот Американец денес е 6,8 килограми потежок во споредба со пред 20 години, а просечната Американка за истиот период има качено 7,7 килограми. Повеќе

Дебелите Американци го будат Трамп од влажните воени соништа

Американскиот претседател најави значајно засилување на американската војска со педесетина илјади нови членови, свежи, физички спремни и подготвени да сторат сè за својата земја. А потоа ги измери кандидатите. Повеќе

БМИ е погрешен начин за мерење дебелина

Не само што е празастарен и доаѓа од времиња во кои не се ни претпоставува денешниот начин на живот и изобилие, туку и не прави разлика меѓу масти и мускули, па важно му е само да ја подели тежината (во кг) со висината (во метри). Па така добиваш дека НБА кошаркари како Леброн Џејмс, Кевин Дурант, Блејк Грифин или Кармело Ентони се дебели. Повеќе

Дали сиромаштијата е заразна?

Денес во форма, природно хрането, витко и по можност што помладо тело, сигнализира припадност и успех, додека сиромаштијата и маргинализацијата се поврзува со дебелина и консумација на алкохол и никотин. Постоењето на осиромашени пониски слоеви на општеството притоа сè повеќе се перципира како резултат на биолошките предиспозиции кои ги спречуваат луѓето да им удоволат на неолибералните барања за адаптирање, мобилност и флексибилност, порачува Фредерике Хаберман во текстот објавен од Ле монд дипломатик. Повеќе

Зошто не треба да вежбаш за да ослабеш
Објаснето со над 60 студии

Со години, мантрата на фитнес гуруа, нутриционисти, славни личности, вистински и не така вистински доктори, е: се додека правиш кардио, можеш да правиш криминал во јадење, и пак да слабееш. Повеќе

Не сме дебели, вирус имаме
Пирова победа?

Индиски доктор, Нихил Дурандар, кој работи на луѓе со проблеми со тежината е прилично разочаран што работата не му оди според неговите очекувања. Тој успева да ги ослабе пациентите ама не и трајно да им ги реши проблемите. Повеќе

Зошто не треба да вежбате за да изгубите килажа

Едно од најчестите правила што се претставуваат како неприкосновен канон на исхраната е дека можеш да го имаш тој екстра тост, сладолед или пијачка ако планираш тие калории да ги согориш со физичка активност. Најмалку 60 научни студии го порекнуваат тоа правило. Повеќе