таг: данок

Зошто само 2% од Кинезите плаќаат данок на приход?

На сите работи што Кина успева да ги спроведе и исконтролира на своја територија и меѓу свој народ, никако да дојде ред да ги натера луѓето да почнат да плаќаат данок. Повеќе

Непрофитниот сектор вреден милијарди долари

Слејт 90 е список на 10-те најголеми непрофитни организации по приходи во секој од деветте различни непрофитни сектори што ги одредува американското УЈП. Парите што се донираат во непрофитни организации се еден од начините за ослободување од данок, односно пари кои инаку (по правило) би требало да завршат во буџетот на земјата. Повеќе

Се динста нов данок, данок на месо

Целата онаа глобална предигра против црвеното месо (триглицериди, ракови) доаѓа до својата логична фаза: сексот. Месото во иднина да се третира како порок и како такво, акцизно да се оданочи. Сето тоа спакувано како грижа за здравјето на луѓето и планетата. Повеќе

Гугл како една од најголемите опасности за светската економија

Некогаш најголемите меѓународни компании се занимаваа со различни работи и беа од различни земји. Денес сите најголеми такви корпоации се од ист сектор и од иста држава. И сакаат да собираат профит од сите држави а да не мораат да им плаќаат данок. Повеќе

Амазон Британија успеа да плати само 7,4 милиони фунти данок на продажба од над 7 милијарди фунти

Од Амазон објаснуваат дека сумата не е за чудење и дека помалиот данок е последица помалиот профит. Помала затоа што годинава нивните сметководители успеаа на државата да и испорачаат два пати помалку данок отколку минатата година. Повеќе

Доброволниот данок доброволно игнориран од Норвежаните

Здробена од притисоци од опозицијата и критики дека ги намалилa даноците а продолжилa да троши ко парите да и се од наследство, централно-десната норвешката министерка за финансии дојде до решение кое наликува на влажни соништа што и левичари се срамат да ги раскажуваат: секој што сака да може да и остави повеќе пари на државата за данок. Како што вам ви звучи идејата, така им звучи и на Норвежани. Повеќе

Како Лука Модриќ стана државен непријател број 2?

Десетката на најдобриот клуб во Европа во моментов, Лука Модриќ е почитуван насекаде во светот, само не во својата татковина каде го навредуваат и исвиркуваат. Зошто? Повеќе

Капиталистите го уништуваат капитализмот а еврото не може вака

Водечки европски економист предупредува дека еврото е оставено на цедило. Националните влади се лишени од одговорност а европска влада не постои. Враќање на националните валути не е предвидено и никој не знае како тоа би завршило. Најверојатно со распаѓање на ЕУ. Повеќе

Американските компании чуваат 2400 милијарди долари вон САД

По големина на купчето готовина Епл без конкуренција е на прво место, по сумата пари што се чуваат вон дофат на властите САД имаа друг шампион. Повеќе