Брисел јаде во темница

Ресторани во срцето на Европската Унија вежбаат стратегии како со цените кои не престануваат да дивеат, ќе задржат луѓе во зимата што доаѓа. Некои од нив се сетиле дека треба „да се вратиме во камено доба“ па почнале да нудат мени подготвено без струја и плин. Сакавте палео? Ете ви палео.  

„Цените на производите во маркет рипнаа за 30 до 40 проценти (блазе си им - н.з.). Што направивме? Ги кренавме цените. Но, во равенката се и и растечките цени на гасот и електричната енергија. Можеме ли без нив? Одговорот е - не“.

Ова била појдовната точка на еден сопственик на ресторан во Брисел од која решил да мозга нова стратегија за претстојната зима, притоа надевајќи се дека и општеството ќе сфати во каква ситуација се наоѓаме.

Лесно е да се заменат сијалиците со свеќи па како бонус да се добие и романтична атмосфера. Но, што со шпоретите, топлите чинии, машините за кафе?

Газдата на ресторанот Расинс решил да приреди пробна вечера за сезоната зима 2022 и да подготви мени без придобивките од модерните на модерното време.

„Идејата беше да се вратиме во каменото доба,“ вели Франческо Кари.

Во тоа учествувале дузина ресторани од Брисел а тематската вечера ја нарекле „Брисел јаде во темница“. Се нудело живо и свежо, или пак нешто правено на жар од дрва.

Во конечната верзија и не мора да звучи толку лошо: кујната на Франческо служела бриош со инчуни, поркета и фокача подготвени на жар, за десерт - крем од рикота со џем од тиква и ф'стаци. Предјадењата главно ладни или пак малку фрлени на оган.

Какво време дојде, наместо со скапи коли и часовници, „шизици“ на Инстаграм ќе почнат да курчат со фотки од сарма или некое друго споровозно јадење.

5 октомври 2022 - 14:24