таг: среќа

Што значи тоа да „имаш среќа“ (или да си „малер“)?

Во македонскиот е тешко да се направи разлика помеѓу „среќен“ (некој кој ужива внатрешна благосостојба), и некој кого го следи, односно „има среќа“, како нешто што доаѓа од надвор и е вон човечка контрола. Но затоа за спротивното имаме збор - малер. Дали ова значи дека Македонците се песимисти, па повеќе се фокусираат на лошото? И дали воопшто постои објективен критериум за обете? Повеќе

Колку пари ти требаат за да бидеш среќен?

Тоа што го зборат „не ти требаат пари за да бидеш среќен“ излезе дека е точно, само што почнува да важи некаде на околу 100.000 долари годишно (во регионов на 45 илјади). Повеќе

Има нешто здраво во државата Данска

Данците долго се на врвот на листата на најсреќни земји на светот а ова е приказна за Копенхаген и цаките кои ги прави, за луѓето да бидат  позадоволни од него. Нашето евентуално патешествие кон нивниот статус нè води низ две невозможни мисии. Прво, да дојдеме до пари и второ, да не ни бидат битни. Повеќе

Џордан Питерсон: Трагањето по среќата е бесмислена цел

По фамозното интервју во кое професорски ги деконструираше големите приказни на амбициозната и воинствена новинарка, да фрлиме поглед во багажникот на овој клинички психолог кој полека добива статус на рок ѕвезда, а кој, иако е далеку од десничар, моментално е најголемиот трн во очите на денешната -  политички коректна а ужасно нетолерантна - крајна левица.    Повеќе

Дали стварно ни требаат министри и за осаменост?

Со оглед на тоа што модерниот начин на живот создаде пандемија на осаменост и армија изолирани луѓе кои немаат со кого муабет да скршат, неодамнешниот потег на британската Премиерка да назначи министер за осаменост се чини кул. Ама, сега политиката ќе треба и пријателчиња да ни наоѓа? Уште што сè нема да префрлиме во рацете на државата дадилка? Повеќе

Не сме ни блиску до среќни

Аргументот „среќата не е во парите“ ќе го оставиме да се објасни со „полесно е да плачеш во Ауди отколку на точак“, во меѓувреме овие што имаат пари пресметале дека ти требаат најмалку 100 милиони долари за стварно да се чувствуваш богат. Повеќе

Каде се наоѓа женската С-точка?

Во нова книга под наслов „С-точка: феминистичката потрага по среќа“ (во оригинал The H-Spot: The Feminist Pursuit of Happiness) авторката Џил Филиповиќ, адвокатка и активистка, оди чекор понатаму во дискусијата за тоа дека жените законски и општествено треба да се еднакви со мажите, и поставува едно посуштинско прашање: што ако целта е жените да бидат едноставно посреќни? Повеќе

Старецот и белиот коњ
Древна кинеска приказна

„Секое зло за добро“, вика нашиот народ. Но исто така и - „Многу арно не е на арно“. Некаде по истата патека се движи и клатното на среќата и несреќата во оваа древна кинеска приказна.  Повеќе

Пораките за среќа и мотивација ве прават мизерни

Како што ни е полесно да со помириме ако сме нерасположени на облачен отколку на сончев ден, така е полесно да нè дрма депресија кога сме опкружени со смајлија и радио водителки кои уште рано сабајле се егзалтирани од среќа што почнал денот.  Повеќе