таг: совети

„Навикни се на мечката зад тебе“: 24 филмски и животни совети од Вернер Херцог

Бескомпромисен, арогантен, откачен. Сè што може да се очекува од славен режисер, кој не се плаши да си го ризикува и животот за да снима во дождовните шуми на Амазон или на Антарктикот. Ако треба (за потребите на „Фицкералдо“) и да пренесе цел брод преку планина, среде перуанска џунгла. Е, тој нешто да ви каже. Повеќе

Пред Порнхаб: фаталните последици на самозадоволувањето

„Тој беше млад и убав, мајчина радост и гордост - но умре во големи маки, слеп, болен и парализиран, на само 17 годни. Да ги знаеше последиците на мастурбацијата, можеби ќе поживееше“. Повеќе

„Не постојат возрасни“ - нова книга совети за оние кои наближуваат кон 40-тата

Ако сте забележале дека во рубрикава стануваат актуелни текстови за средовечноста, тоа секако не е случајно. Ама немојте да мислите дека сте премлади за да ги читате. Брзо си доаѓа 40-ка. И уште побргу изгледа проаѓа. Повеќе

12 правила за живот: антидот на хаосот

Kaко во свет во кој секојдневно се соочуваме со стресови да си помогнеме самите на себе, внесувајќи ред барем во нашиот внатрешен атар? Прво, колку и да звучи банално, со тоа што ќе се научиме да се држиме исправено - вели познат канадски психолог. Повеќе

Како да се лечиме, според Меланија Трамп

„Верувам дека природните елементи можат да бидат инструменти во подобрувањето на здравјето и доброто на децата“, со сиот свој медицински и научен авторитет им порача најпознатата Словенка на група американски педијатри и пациенти. Повеќе

Како ги воспитуваат децата во Данска?

Нова книга ветува дека може да им помогне на сите родители „да ги пораснат најсреќните, најприлагодените деца на светот“, онакви какви што се малите Данчиња. Спојлер: успехот на потфатот подразбира и да се преселиш во Данска.  Повеќе

Како истовремено да одиш и да читаш? (не на мобилен)

Не сме баш сигурни дека ова е вештина која би требало да се препорачува. Ама па ако луѓе паѓаат од карпи и се удираат од автомобили дур ловат Покемони, можете и вие малку да ризикувате читајќи книга по скопските улици. Повеќе

Совети од луѓе со стаж за давање совети

Луѓе на возраст над 60 години споделуваат дел од работите што имаат да им ги кажат на дупло помлади од нив. Што се однесува до нив ако сакате слушајте ги, ако не ним исто им се фаќа. Повеќе

Животни лекции од Ентони Бордејн

Твоето тело не е храм туку е Луна парк. Уживај во возењето. Повеќе