таг: милијардери

Дискретниот живот на германските супер-богаташи

1% од Германците поседуваат 25% од целиот имот на земјата, додека половина од земјата нема воопшто никаков имот. Повеќе

Милијадери помлади од 30 години

На списокот на Форбс во оваа категорија моментално има 8 луѓе. Повеќе

Треба ли воопшто да постојат милијардери?

Следејќи го успехот на некои кандидати на демократите на изборите во ноември, во САД, пред следните претседателски избори, сериозно почнува да се разговара на темата социјални права и правдини. Во овој муабет неизбежно главни негативци се луѓето кои успеаа да станат милијардери на сметка на растечката разлика меѓу најбогатите и остатокот од американското општество. Повеќе

Како ултра-богатите планираат да се спасат од Апокалипсата?

Убаво е да мислиме дека во случај на белја топтан ќе се префрлиме на Марс, или ќе имаме шанси топтан да си ги аплодираме мозоците на суперкомпјутери како Курцвејл. Многу поверојатно е тоа да го сторат оние кои веќе се подготвуваат за такво сценарио. И се полни со пари.   Повеќе

Богатство е кога има за сите, во семејството

Ако има нешто подобро од тоа да си најбогат човек на светот, тогаш тоа е да си најбогато семејство на светот. И не во некоја преносна смисла, туку во конкретна милијардерска. Повеќе

Милијардерите не треба да донираат пари, треба данок да плаќаат

Големата филантропија е дефиниција за влијанието на плутократите (плутократија - владеење на богатите) врз демократијата, практикување на моќ од страна на богатите која не е под ничиј надзор, не е транспарентна, насочена e од донаторите, нема крај и добива даночни субвенции, порачува професорот од Станфорд и прв човек на Центарот за етика во општеството, Роб Рајх. Повеќе

Милијардерите ја освојуваат вселената

Иднината на вселенската политика ја трасираат повеќемина многу богати индивидуалци, како преку вложување пари, така и преку нивно влијание. Некои од нив ги води научна љубопитност, некои гледаат комерцијален интерес. Повеќе

Кога светот ќе го добие првиот билионер?

Еден од највпечатливите богаташки моменти од годинава е што богатствата на богаташите од реалниот живот, ограничени од пазар, конкуренција, економија, влада, закони и стотици други фактори, ги надминаа богатствата на измислените ликови како Бајо Паторот, Брус Вејн или Смауг, ограничени само од алчноста на фантазијата на нивните автори. Повеќе

Најсиромашните 50% од САД имаат помалку пари од тројцата најбогати

Бил Гејтс, Џеф Безос и Ворен Бафет имаат исто богатство колку и најсиромашните 160 милиони Американци заедно. Тројцава вкупно имаат 248,5 милијарди долари, што според Институтот за истражување политики е повеќе отколку што имаат 160-те милиони најсиромашни во земјата. Повеќе