таг: љубов

Неизмерна братска љубов кон сестра

Малиот е шампион, а видеово треба да се пушта во предучилишни установи. Повеќе

Нова изложба која ги поврзува Адам, Ева и Тиндер

„Што е љубовта?: од Амор до Тиндер“, поставена во Кунстхале во Бремен, ги истражува различните начини на кои уметниците низ вековите ја имаат прикажувано љубовта, од класичните идеали до компјутерското доба. Повеќе

21 љубовна песна по избор на „обични“ луѓе

Ја знаете онаа наша рубрика каде ди-џеи бираат песни на неделата, а во која до сега гостувале, како што обично се вели, „видни личности од јавниот (не толку од политичкиот) живот“. Но што ако им дадеме шанса да бираат музика на луѓе од кои никогаш јавно не било побарано такво нешто? И што ако тоа го направиме баш воочи Денот на заљубените? Повеќе

Дали ако цената на слободата е осаменост би ја платиле?
Љубов во време на индивидуализам

Нова книга на социологот Марк Регнерус од Универзитетот Тексас во Остин, под наслов „Евтин секс“, истражува како модерната дејтинг сцена е моделирана од тн. „сексуална економија“, теорија која на телесните општења на луѓето гледа како на пазар. Повеќе

Кинеската индустрија на протерувачи на швалерки

Како што професијата протерувачи на швалерки не постои кај нас така до пред десетина години не постоела ни во Кина, ама за разлика од кај нас таму упорно се случува економски бум, кој упорно создава нови и нови богати Кинези, кои упорно имаат идентични нови навики. Повеќе

Љубов на маргините: белешки и предмети најдени во стари книги

Користените книги имаат една предност пред оние новите, што на нивните маргини често има испишано пораки-ехо од животите на луѓето кои некогаш ги читале. Еден проект на Универзитетот во Вирџинија се обидува да ги сочува во време на дигитализација. Повеќе

Тестирањето како начин да се одљубиш од јазикот
Илустрирана песна

„Јазикот е едноставен
тој е како дишење.
Излегуваме од матката подготвени за него...
Потоа доаѓа тестаторот.“  Повеќе

Љубовта е слепа две години

На фамозното прашање колку треба време да се чека пред да се стапи во брак со некого, човек кој знае како работи мозокот вика: 2 години. Повеќе

Како се менува потрагата по љубовта

„Напред беше поарно" - би ви рекла прабаба ви, да можеше да се сети на нејзините љубовни доживувања од младоста. Во минатото идните сопружници живееле релативно блиску едни до други, во исто или соседно село, или во исто градско маало. Денес е малку поинаку. Повеќе