таг: интернет

Хондрија на денот: Сајберхондрија

Тоа се оние луѓе кои за секој здравствен симптом што го имаат, или  - најчесто -  си умислуваат дека го имаат, веднаш бараат чаре на - интернет. Па ќе најдат сродно глупи сајтови од кои дополнително ќе се испоплашат, или форуми со сроднo глупи луѓе па таму ќе си се лажат, сè добронамерни паталци, сè од прва рака, сè „имам читано дека...“ Па знаете ли колку нè коштаат таквите ликови? Повеќе

Дали тролањето е зависност?

Да речеме дека се вика Мики. Иако во секојдневниот живот Мики не е некој мрчатор, тој не може да одолее да не се расправа за сè и сешто онлајн, од велосипедски патеки до исламофобија. Почнува да сфаќа дека нешто не е ок кога десетина луѓе го блокираат, меѓу кои и такви кои го знаат од мал. Што е со ваквите „микиевци“? Повеќе

Зошто издиша рутерот?

Сурфаш од лаптоп, додека во позадина ти врти торент, на телефон проверуваш снапови, а во исто време идентично напорно интернетот го имаат јавнато уште други два-тројца што ти се по дома, кога "од нигде никаде" ти паѓа интернетот. Стануваш и со поглед полн презир го гледаш рутерот додека одиш кон него за да го извршиш зафатот што те прави хакер во фамилија - исклучување и вклучување на рутерот во струја. Он ќе пушти пак интернет, ама зошто вака да ти се понаша? Повеќе

Пред интернет
Kога имаше живот

Имаше многу работи пред интернет кои ги правевме, а сега ретко или воопшто не. Ама не е доцна. Уште има небо над нас во кое може да се загледаме, и книги на полиците кои чекаат да бидат прочитани.  Повеќе

На интернет станаа достапни алатките на НСА за хакирање

Во потег толкуван како "хакерски еквивалент на бомба, ако не и на повеќе бомби", хакерската група Шадоу брокерс во петокот го објави пакетот програми што американското разузнавање го користи за хакирање компјутери и со кои лесно може да се влезе во милиони Виндоус машини. Повеќе

Квалификации за коментирање по портали

Рамбо Амадеус дури и за општата изборна демократија предлагаше да се воведе некој базичен тест за интелигенција, за некако да бидеш посигурен дека оние што ти гласаат пратеници и влада имаат појма што прават. Исто е и со онлaјн коментирањето, само што, за среќа, тоа е полесно да се спроведе. Инаку, под нашиве текстови ќе требаше да читате типови како Никола Наумовски. Повеќе

Колку беше бескорисен интернетот во 90-те

Во негова одбрана не беше одвратен и мизерно невоспитан како денес, ама па беше така неупотреблив што комплетно ти разјаснува зошто добар дел од медиумите тогаш не ни помислуваа сериозно да ја сфатат новата играчка. 14 веб страни "што ја издаваат баналноста на раниот интернет". Повеќе

Диктатура на тролетеријатот

Текстов зборува за лажните вести за наводни фудбалски трансфери како потпалувачи на емоции и јадици за кликови. Но неговите генерални заклучоци за тоа како стојат работите во медиумите, кои често го прават истото она што и некој безимен трол на социјалните мрежи, важи и во други области, во кои интегритетот и здравиот разум се на резервна клупа. Повеќе

Во Кина не го викале Дебелио

Кинеските власти почнаа да го цензурираат најчестиот прекар на лидерот на Северна Кореја откако високи државни службеници на таа земја им се пожалиле дека тоа не е ферски. Повеќе