таг: фотографии

Најпознатите места на светот сликани од „погрешен" агол
Една поинаква туристичка фотографија

Летово ќе бидат исликани милиони фотографии, ќе бидат снимени исто толку видеа, и сите тие повеќе или помалку ќе личат едни на други, особено оние од најпознатите туристички атракции. Ајфел си е Ајфел колку пати и да го сликаш. Колосеумот си е Колосеум. А можеби и не е? Повеќе

Голема фото-изложба на Уелбек во Париз

Неговиот последен роман „Покорување" (осврт тука) требаше да биде промовиран токму на денот кога се случи терористичкиот напад на Шарли Ебдо. Денес, кога сите го очекуваат исходот од можниот Брегзит, тој ноншалантно си отвара изложба. „Отсекогаш сум бил мајстор на тајмингот", вели со познатата камен-фаца. Повеќе

Трифун Иванов, Де Хеа и други фудбалери како мали

Фудбалерите или нивните најблиски одвреме навреме знаат од семејните албуми да извадат некоја фотографија од детството на сега веќе големите ѕвезди. Во светло во кое не сме ги виделе речиси никогаш. Повеќе

Aко Македонија е „папокот на светот", ова го има во неа
Валкано место

Фотографката Џоана Рику (Joana Ricou) во соработка со неколкумина биолози прави валкани слики. Не, на нив нема ни кинки секс, ни голотија. Има - нечистотија од папокот. Повеќе

Фотографот на Пикасо наполни 100 години

Во пресрет на изложбата на цртежи и графики од приватна колекција во Галеријата на МКЦ која се отвара на 19.02, ви го претставуваме единствениот фотограф на кого му било дозволено да ѕирне во интимниот живот на шпанскиот сликар, а кој пред некој ден наполни еден век. Повеќе

Човекот кому на сон Господ му рекол да прави гитари за деца

Кога пред три децении Ед Стили, кој денес има 85 години, почнал да изработува инструменти, всушност немал појма што прави. Немал никакво искуство ниту некој да го подучи, а богами немал ни материјали, освен остатоци од дрво од пиланата каде работел. Ама имал едно нешто што не се купува - верба. Повеќе

Како да се избрише бившата?

Германски суд донесе занимлива одлука во врска со приватноста а се сведува на прашањето: дали бившиот партнер може да ги задржи интимните спомени од вас. Засега се работи за оние интимни спомени во форма на фотографии и видеа а за мозокот дополнително ќе треба да се утврди дали и како. Повеќе

Што може да направи фото апарат, а камера не може

Незгодни, непријатни, смешни, случајни. Така некако би се опишале овие 11 фотографии во фудбалот. Повеќе

Фотографии кои ја отсликуваат нашата зависност од мобилните
Кој е тука „отстранет“?

Има луѓе кои го проверуваат својот мобилен исто толку често колку што трепкаат или дишат, како тоа да им станало дел од нивниот дневен физиолошки процес, без кој едноставно би ги снемало. За оние кај кои останало барем малку самосвест, еве фотографии од тоа во што можат да се претворат, дур не е доцна. Повеќе