Цивилизација на месо

Математиките се дека месото има поголемо влијание на животната средина отколку која било друга храна. На пример, за да стигнеме од ништо, до една плескавица, потребни се 200 литри вода. Само за една плескавица.

Главна причина за ова е што на говедата им се потребни многу поголеми количини на храна, вода, земја и енергија, за растење и транспорт, во споредба со растенијата.

За да се направи една плескавица (со Мекдоналдс големина) потребни се 3 килограми жито и сточна храна, плус 200 литри вода за пиење и наводнување на храната за говедото, 6,8 метри квадратни за шетање и за растење на храната и 1 мегаџул енергија за производство и транспорт (ова е истата енергија колку што би потрошила просечна микропечка за 18 минути).

Во пресметката не е вклучена емисијата не метан од животните и нивниот отпад.

Инаку, денес во САД се одгледуваат многу помалку говеда отколку во 70-те, но благодарејќи на научните напредоци се произведува многу повеќе месо отколку пред 40 години. Ако на почетокот од 70-те во просек се ваделе по 280 килограми месо од едно животно, денес тој просек е 355 килограми.

Просечната консумација на месо во светот е 46,5 килограми годишно, во САД просекот е 122,8 килограми, а во Македонија е 50 килограми.

28 јуни 2012 - 10:44