таг: ссср

За фановите на советски синтпоп
Дау: филмскиот проект кој забега во антрополошки експеримент

Започнал како снимање филм, а прераснал во огромен проект во кој учесниците јаделе, работеле и спиеле на сет историски лоциран во поранешниот Советски сојуз. И тоа со години. Повеќе

Еден ден во кожата на Александар Солженицин

Во чест на 100-годишнината од раѓањето на големиот руски автор (11.12.1918, Кисловодск), една негова обожавателка решила да се обиде да живее како него, барем на 24 часа. Не било баш лесно. Повеќе

36 години од најголемата трагедија во рускиот спорт за која се криело

Големата трагедија на „Хејсел“ е една од најцрните моменти во историјата на спортот и за неа се знае речиси сè. Но фудбалот памети уште една, тешка трагедија за која не се знае многу. Повеќе

Советскиот научник кој е одговорен за смртта на милиони луѓе повторно популарен во Русија

Се смета дека Трофим Лисенко убил повеќе луѓе отколку кој и да е друг поединечен научник во историјата. А не дека немало јаки „убијци“, во вид на пронаоѓачи на динамит, отровен гас, атомски бомби. Сепак, сите тие можат вода да му носат на овој биолог. Повеќе

Советската вселенска програма на кутии кибрит

Станува збор за многу пообемна колекција дизајни на кутивчиња кибрит од Источниот блок од 50-те и 60-те години од минатиот век. Ние се фативме за вселенскиот дел од оваа колекција. Повеќе

Екскурзија во заборавените хангари на советската вселенска програма
Навраќање кон паѓањето на Ѕидот
Хелмут Кол, ноември 1999.

За време на официјалната посета на Полска пред десет години дознав дека Берлинскиот ѕид ќе падне. Вечерта на 9-ти ноември, премиерот Тадеуш Мазовецки ја покани мојата делегација на банкет во поранешната палата на принцот Радзивиљ. Пред да пристигнеме на вечера, од Бон се јави генералниот секретар Рудолф Ситерс. Ми кажа дека претседателот на комунистите во Источен Берлин ненадејна објавил привремена дозвола за патување на граѓаните. Повеќе

Милијарда рубљи откриени во мочуриште во Русија

Ако од прва се разочара што се рубљи а не друга валута, чекај малку, не се ни руски, туку советски рубљи. Повеќе