таг: математика

Современа математика вс. пазарџиска математика

Веројатно новава има некои многу понапредни примени и не е фер да се руга, ама сепак, барем во видеово заслужува. Повеќе

Зошто 277.777.788.888.899 е неверојатен број
Вирални математички проблеми на 2018
За Борусија Дортмунд игра математички генијалец

Швајцарскиот стопер Мануел Аканџи гостуваше во студиото на германскиот канал SRF Sport и ја запрепасти јавноста со својата интелегенција и логика. Повеќе

Брилијантниот математичар кој престанал да јаде
Како завршил Курт Гедел

Австрискиот математичар, кој се смета за еден од најреволуционерните научници на 20 век, кон крајот на животот малку откачил. Парализиран од стравови, тој почнал да одбива храна. Умрел на 71 години, со само 30 килограми. Повеќе

Јака родова еднаквост, слабо математичарки

Колку подобро една земја стои со родовата еднаквост и поддршка за жените, толку жените во неа помалку бираат професии поврзани со науки и математики. Звучи парадоксално, ама, има логика. Повеќе

Зошто не можеш да делиш со нула

За најголемиот дел од нас доволно е тоа што знаеме дека не може да се дели со нула. Дечково нема проблем со тоа, само го интересира зошто не може. Повеќе

„Лејди Гага на француската математика“ во Македонија
Седрик Вилани, фраер

„Во петок, 7 април во МАНУ ќе се одржи предавање на славниот математичар Седрик Вилани, под наслов Уметноста и математиката“, гласи поканата која некако стигнала во нашето сандаче. Темата, како и фотографијата со човек со свилена машна, брош во форма на пајак и стаклена кугла, кој сосема отстапува од стереотипниот лик на математичар, нè натераа да прочепкаме. Кој е тој Седрик Вилани? Повеќе

„Човекот кој ја познаваше бесконечноста“ или приказната за еден математички гениј
Букбокс гледаше

Базиран врз истоимената книга, ова е биографски филм за еден индиски математичар, кој без формално образование успеал да даде огромен придонес во неколку математички области. Не мора да знаете математика за да го гледате, а по пат можеби нешто ќе научите. Повеќе