таг: марс

За астронаутите испраќање астронаути на Марс би било глупо

Еден од првите луѓе што ја има обиколено Месечината објаснува дека е глуп планот за испраќање човечка мисија на Марс. Не е против истражување со вселената, само тоа со Марс е глупо. Повеќе

Фотографија од изгрејсонце на Марс претворена во музика

Вчера, 26.11, на Марс успешно се примарси (соодветна варијанта на „приземји“) сонда на НАСА, која за да стигне таму помина пат од 428 милиони километри во тек на шест месеци. Нејзиното слетување предизвика големо медиумско внимание. Но притоа сите како да заборавија на еден постар „жител“ на Марс испратен од Земјата - роботче, кое по напорна кариера неодамна се самопензионира. Повеќе

Проблемот со населувањето на Марс - рак

Од групата што моментално претендира да однесе човек до Марс (меѓу кои и Кина, Русија, Елон Маск...) најголема веројатност за успех има НАСА која планира тоа да го направи во следни 15 до 20 години. Една неодамнешна студија само го надополни постојниот список на проблеми околу проектот „човек на Марс“. Повеќе

Пак вода на Марс

Оправдано ќе ви зазвучи како реприза, ама научниците овој пат тврдат дека стварно нашле вода на Марс. Повеќе

НАСА немаат вода во очи

Односот меѓу човештвото и Марс се враќа на статусот од пред 2015, откако водата што НАСА тврдеше дека пред две години ја открила на Црвената планета излезе дека е само песок или прашина. Повеќе

Брансон: Маск со Марс го претера

Не е тајна дека Илон Маск го сака Марс. Толку е опседнат со заминувањето таму што некогаш се чини дека дигнал раце од оваа планетава. Неговиот кломерцијален ривал, Ричард Брансон, мисли дека Маск треба малку да се спушти на земја. Повеќе

#Свестетесе!

Алекс Џонс, прототип за сеопфатна човечка мизерија, кој би да сее беда и мрак сè додека сите не почнат да се чувствуваат мизерно барем колку него, пред некое време во својата емисија имаше гости што тврдат дека НАСА на Марс има колонија со киднапирани деца робови. И сега НАСА ни крива ни должна, заради тинтрање на јавноста, губи време на демантирање. Повеќе

Најважните детали од планот на Елон Маск за стигање до Марс

Маск во журналот Нова вселена прв пат подетално го образложи својот план за човековото стапнување на Марс. Иако најголемиот дел се уште е во фаза на планирање, логиката на Маск е дека објавувањето на плановите е важен прв чекор за идејата за стигнување до Марс да почне да изгледа како изводлива за човештвото. Повеќе

Погрешно преведениот збор кој доведе до најдобрите лажни вести на 20 век
Паднати од Марс

И во 21-иот век „Марсовец“ е сè уште генеричко име за вонземјанин, бидејќи токму со оваа планета е поврзан и нашиот страв од непознатото, но и желбата за освојување нови светови. Едно лингвистичко недоразбирање ја има подгреано надежта дека таму навистина има живот. Повеќе