таг: буџет

Бескрајната дупка за пари на Пентагон

На годишен буџет од 700 милијарди долари, Пентагон низ годините има насобрано трансакции од илјадници милијарди долари за кои нема никаков траг. Ова не се сите наплатени или потрошени пари, туку само сметки, кои подоцна прават да е невозможно да се утврди дали, кога и како некој го „заклал“ Пентагон или се расфрла со неговите пари. Повеќе

Италија би со шлепери метални парички да ја плаќа казната од ЕУ

Како што ЕУ се подготвува да ја казни Италија со 3,4 милијарди евра (0,1% од БДП-то на земјата), така Италија почнува да ѕврцка со метални парички. Повеќе

Зошто лековите да нè ги купуваме од буџет, а лимузините од хуманитарни концерти?

Без разлика дали е Мерцедесот на Маршалот, или на некој друг по него, без разлика дали биле левица, или биле десница, се знае на Балкан што иде со власта - германска премиум лимузина. Повеќе

Фантастични трошоци и каде да ги најдеш

Откако останува без работа, а со многу пари, поранешниот прв човек на Микрософт, Стив Балмер, во својата досада почнува да размислува за работи како - на што ги троши владата парите од данок? И во ова размислување вклучува и други луѓе, за чија помош одвои над 10 милиони долари. Повеќе

Трамп ја кине радиодифузијата

Во првиот предлог буџет на Доналд Трамп има јасни назнаки на неговата политика и за тоа каде тој навистина сака да оди. Од една страна предложи енормно зголемување од воениот буџет, од друга комплетно кинење на секоја помош на јавната радиодифузија. Повеќе

Како се брани буџет

Парламентарните расправи за буџетот кај нас секогаш биле повод за закрвување, особено последната (ги памтите ли тие дрпања микрофони и камери за пренос на комисии, дерњави, опколувања на спикерот, обезбедување, тегнење и исфрлање пратеници и новинари од галерија, хаос, пичке, лудило...). Затоа, одиме во Велика Британија. Повеќе

Трамп нема пари ни за парапетче кон Мексико

Доналд Трамп ветуваше дека ѕидот кон Мексико кој ќе ги спречи илегалните мигранти да влегуваат во САД ќе го гради не само брзо туку и од „постоечките средства кои стојат на располагање“. Сега открива дека на располагање му стојат само 20 милиони долари. Повеќе

Буџет, буџет, убер алес

Додека земји од обединетиот дел од Европа не можат да се добројат колку пари им фалат во буџетот, Германија годината ја заврши со вишок во буџетот од 23,7 милијарди евра. Само во јули Грција од буџет треба да врати долг од околу 8 милијарди евра. Повеќе

Повторно будење на германскиот Бундесвер

По цели 25 години од завршувањето на Студената војна, германската армија ќе ги проширува своите вооружени сили. Бегалците, Сирија, Украина... си повлеквит. Повеќе