таг: адолф хитлер

Црномурниот јунак кој постави рекорд и освои злато пред очите на Хитлер

Филмот Molly’s Game (2017) во кој има интересен дијалог за атлетичарот Џеси Овенс ја инспирираше светската јавност да се потсети на легендарниот Американец кој во многу опасно време станал главен херој на берлинската Олимпијада во 1936 година. Повеќе

Стари навики

Кога некоја узречица ќе ти влезе во систем џабе после цел живот одвикнување... посебно ако не ти е до одвикнување. Повеќе

Адолф Хитлер и останатите нацисти вегани
Прав Ариевец не јаде месо

Да не вадиме подлабоки равенства ама повеќе лични исповеди покажуваат дека Хитлер е сериозен вегетаријанец, а и овие новите безмозочници што се палат на него тргаат по ист пат. Повеќе

Идејата на Хитлер за изградба на најголемиот стадион во светот

Адолф Хитлер е познат се знае по што, лудите идеи, но и остварувањето на дел од идеите. Една од нив била Германија да биде домаќин на Олимписките игри, ама засекогаш. За таа намена почнал да гради стадион со капацитет од 400.000 луѓе. Повеќе

Како нацистите ја преземаа контролата врз Германија

Самиот Хитлер не е посебно популарен пред да дојде на власт, меѓутоа нацистите брзо го менуваат ова, од едноставна причина што власта ги увеличува идеите на оние што ја имаат во своите раце, пишува професорот по историја на универзитетот Нортвестерн, Питер Хејс. Повеќе

За кого навивале светските диктатори
Адолф, Бенито, Николае

Клубовите со кои се поврзуваат најголемите диктатори најчесто со зацрвенети образи одбиваат да прифатат било каква поврзаност со нив, но општо е познато дека познатите светски диктатори сакале да гледаат фудбал. Повеќе

Како идиот навлече милиони луѓе на омраза?

И покрај тоа што од уредник на еден од најеминентните магазини во 30-те години, е опишан како "полу-нормален бељаџија," "патетичен ќутук," "будала" и "галамџија", Адолф Хитлер успева да дојде на власт во "земјата на Гете и Бетовен." Прашањето е што убедило милиони Германци да го прифатат Хитлер и неговата доктрина базирана на омраза. Повеќе

Затворот на Ули Хенес во кој лежел и Хитлер

Во март 2014. година легендарниот претседател на Баерн Минхен, Ули Хенес беше осуден на затворска казна од 3,5 години поради затајување данок и финансиски малверзации. Во овој затвор во 1924. година поради несупешен пуч и државен удар Адолф Хитлер поминал девет месеци. Повеќе

Тајниот милијардер: Адолф Хитлер

Според завршната сметка што Сојузниците ја прават на крајот од Втората светска војна, Адолф Хитлер во времето на својата смрт има имот од околу 800.000 долари во денешни пари. Ова е во согласност со неговиот долгогодишен став дека не го интересираат пари. Ова не е во согласност со вистинската состојба. Повеќе