таг: зборови

100 зборови кои полнат 100 години во 2019
Зборовите со кои Том Вулф го збогати англискиот јазик

„Збогатување“ на јазикот на многумина наши лингвисти им звучи како богохулие и широко отворена порта за немакедонштина. Од друга страна, и на креативни решенија во рамки на јазикот се гледа како на непотребна играрија. Во англискиот само еден писател, кој почина неодамна, на 88 години, придонел со повеќе од 150 зборови и изрази. Повеќе

Користите ли „вишок“ зборови?

За среќа на сајтов никој не ни брои знаци и зборови, па тоа е едно гајле помалку. Но има (странски) медиуми и стручни списанија кои имаат многу строги правила околу должината на текстовите. Тоа подразбира „стегнат“ начин на изразување, што значи и исто таков начин на мислење. Дали ова е добро во смисла на ефикасност и прецизност, или напротив, го убива изразот? Повеќе

Tрамп почна да забранува зборови?

Диверзитет, наука, доказ...Ова се само неколку примери на зборови кои се препорачува да не се користат во апликациите ако сакате да бидете финансирани од државата во областа на - да! - науката во 2018 во САД.  Повеќе

Речник на зборови за различни видови таги
„Растрг“

А зошто на волку убав ден би пишувале за таги? За да се подготвиме за доаѓањето на вистинската есен. Повеќе

Маорите измислија 200 нови зборови

Додека ние сме шампиони во измислување што повулгарни и политички некоректни термини за „другите“, некои народи се обидуваат да си го прошират јазичниот фонд со зборови кои би ја претставиле различноста на начин кој неа ја објаснува, и оттаму ја прави поприфатлива. Повеќе

Зборови кои го имаат променето значењето
Алкохол да ти било сенка за очи

„Девојче“ првобитно значело родово неутрално „дете“, облаци „карпи“, а еден момент траел точно 90 секунди. Ама помина тоа време. Повеќе

Бирајте зборови, барем пред кучиња

Кучињата не ја разбираат само интонација на она што им се зборува туку и содржината на кажаното. Тоа што некогаш ќе се посере кај што не треба е колку да ви покаже колку го цени вашето мислење.  Повеќе

Три зборови што ја одредуваат вашата локација
Место координати и бројки

Непрецизното адресирање е причина за непристигнување на пратки во 75% од светот (што е повеќе од 135 држави). Голем број луѓе така стануваат „невидливи" и тие, затоа што живеат некаде кадешто нема официјална улица, населба или општина, не можат да добијат известувања или помош. Eдна британска фирма има решение. Повеќе