таг: шеќер

Mрачното минато на Букеровата награда

Завчера, 17.10, беше доделено овогодинешното Букерово признание, на американскиот писател Џорџ Сондерс, за романот „Линколн во бардо“. Повод за потсетување за она што стои во основата на славата и парите стекнати со оваа награда - наследството на ропството и на белиот супрематизам. Повеќе

Горчливата приказна за шеќерот
За зајакнување на волјата на оние кои се на хроно (и на оние кои е крајно време да бидат)

Сите оние кои се ставиле на некоја од диетите кои се во моментов „ин“ - хроно, протекали, прашоци од сурутки - го знаат она чувство на поетски копнеж во првите денови кога се „симнуваш“ од шеќер. Ама долгорочно изгледа борбата со самиот себе се исплати. Повеќе

Лудиот Макс - Венецуела

Чопор моторџии, на АПН-ки и веспи, му се сска на шлепер. За кратко време почнуваат да го гаѓаат со бараж молотови коктели. Шлеперот застанува, овие му се нафрлаат ко пирани и почнуваат да го пљачкосуваат. Што товар има шлеперот? Еден од најдефицитарните производи на пазарот - шеќер. П.С. Додека прават чистка во шлеперот, позади нив стои сосема незанимлива цистерна со нафта. Повеќе

Од шербет до душман

На шеќерот му требаа неполни две децении да стигне од "оди касни нешто благо ќе ти даде енергија", до "создава зависност како кокаин". Повеќе

Дали те убиваат мастите или шеќерот?

Некаде во текот на 1960-те холестеролот во сите негови можни појави и извори, беше прогласен за душманот на човековото здравје, со посебен нагласок на вечно прождерливите мажи. Тоа е периодот и кога почнува да се зачестува муабетот за ниво на холестерол и срцеви заболувања кај луѓето. Повеќе

Кога науката кажува слатки приказни

За да се задржи нивото на потрошувачката на шеќер, индустријата платила научен развој на вакцина против расипување заби. Тие што слепо ѝ верувале на таквата наука останаа и без вакцина и без заби. Повеќе

Данок на меурчиња

Ако веќе пиете газирани пијачки, испаѓа дека е подобро да ги пиете денес отколку утре. Не затоа што утре ќе бидат поштетни туку зашто ќе бидат поскапи. Повеќе

Отчет за "додаден шеќер"

Американската таблица со "Прехранбени факти" која е задолжителна на секоја можна пакувана храна што се продава и произведува во земјата, ќе добие редизајн кој ќе треба да биде воведен до јули 2018-та. Една од најголемите промени во редизајнот - колку шеќер има додадено во производот. Повеќе

Смутијата не се толку добри за тебе како што ти мислиш

Една од оние Драга Савета секциите, само што е во Њујорк Тајмс а од другата страна не е Савета, туку една од уредничките за здравје на весникот. Прашањето е одлично и ретко кој си го поставува кога трга во походот по здрав живот. Повеќе