таг: поезија

Непознатите што кријат песни по британски супермаркети

Во супермаркетот Теско во Бирмингем мистериозен посетител остава отпечатени, внимателно одбрани песни. Истиот, или можеби група луѓе, анонимно испраќаат песни на фризери. Трет ги остава по кафани. Или овие случаи се поврзани, или Британците навистина веруваат во моќта на поезијата да комуницира. Повеќе

Послание по Боуви, Принс, Коен и Џорџ Мајкл

Некои идни толкувачи на културата сигурно ќе се обидуваат да најдат можни врски помеѓу ликовите и делата на славните музичари кои нè напуштија годинава, во потрага по „цајтгајст“-от на нашава епоха. За да им ја олесниме работата, направивме мешап од нивни стихови. Повеќе

Кафетин наспроти валеријана
Поетски дијалог на денот

Денот ни почна со песна на Џовани на Фејсбук, посветена на неговата глава. Не за да му контрираме, туку само да се надоврземе со друг тип на болки и можни иљачи, еве го оригиналот, и нашиот одговор. Повеќе

Нова книга поезија на Џони Кеш

Никогаш не доби Нобел за нив, но Кеш освен снимените песни во тек на неговата петдецениска кариера напишал и куп стихови кои не доживеале (или не ни требало) да бидат придружени со музика. Сега се објавени во нова книга. Повеќе

Промоција на „Вдиши длабоко“
Ќе се снима филм за суфи поетот Руми, а него ќе го игра белец од Холивуд

Дејвид Франзони, авторот на сценариото за „Гладијатор" со Расел Кроу, и продуцентот Стивен Џоел Браун, изјавиле дека сакаат да го деконструираат стереотипното портретирање на исламските карактери во западната кинематографија. Како? Со тоа што Руми во нивниот иден проект ќе го игра - та-нааа - Леонардо ди Каприо! Повеќе

Поезија што може да се прочита само кога врне
Не запри дожду

Имаме луѓе во Бостон, па може да испитаме и разни верзии, на пример дали се појавуваат поинакви стихови ако асфалтот се полее со - боза. Повеќе

Сол Вилијамс, или хип-хоп дервишот на зборовите
Во пресрет нa ОФФест

Во богатата програма на овогодишниот офф.фест кој започнува на 27 мај, еден настап очекуваме да се издвои, не само заради музиката, туку пред сè заради стиховите - оној на американскиот рапер, поет и актер Сол Вилијамс. Повеќе

Дојдете на промоција кај Џовани

Едноставна, животна, искрена - таква е поезијата на Јовица, на која поголемиот дел од оние што сакаат да се нарекуваат македонски поети не ѝ се ни до колената. Во неговата биографија на крајот на оваа нова книга пишува: „Сè уште живее и работи во Скопје“. Фала богу, додаваме, инаку што би правел овој град без него? Повеќе