таг: подкаст

Психијатарот кој 40 години го контролирал животот на свој пациент
По трагата на еден подкаст

Доктор Ајзак Херсшкопф го убедил бизнисменот Мартин Марковиц да се откаже од своето семејство и да му го препише големото богатство нему. Сето тоа во име на подобро психичко здравје. Повеќе

Сем Харис и Рики Џервејс: „За да водиш оркестар мораш да ѝ свртиш грб на публиката“

Најнова епизода од подкастот Making Sense, во која неговиот автор Харис разговара со секогаш лежерниот, отворен и луциден Џервејс. Два саати фин муабет, како да ви се на маса.  Повеќе

6 работи што ти требаат за да почнеш подкаст
Тајсон: „Како мал мајка ми ми давала ликер и марихуана за да заспијам побрзо“

Легендарниот боксер гостувал во подкастот на коментаторот на UFC Џо Роган и таму раскажал многу, многу детали од неговиот живот и кариера. Повеќе

Не се луѓето глупи, светот е станат тежок
Речник на отоманската еротика
Чок ѓузел

Под „пусто турско“, а пред влијанието на западната хетеронормативност од доцниот 19 век, сексуалните обичаи биле многу поразлични и поживописни отколку што замислуваме. Пример за тоа е отоманската сексуалност. Повеќе

Лизгава историја на путерот
Книга што мириса на кроасан

Од скромно сточарско потекло до кулинарска ѕвезда - вака би можела да гласи една богата историја на путерот. Токму тoa e и насловот на книгата за вистинскиот „шеф“ во кујните на познатите шефови. Повеќе

Малком Гладвел за парадоксот на сатирата
Не е добро ако е многу смешно

Дали исмевањето на политичарите навистина може да смени нечие мислење? Или сето тоа се само цепки, после кои олеснети од тензијата, полесно ги голтаме сериозните последици од она на што сме биле предупредени? Повеќе

Подкаст со приказни за оние кои страдаат од несоница

Авторот на ова раскажувачко „шоу“, чии епизоди ги симнуваат 1,3 милиони луѓе месечно, има добар рецепт: неговите приказни балансираат на тенката граница помеѓу умерено интересни и крајно досадни. Таман за да ве заспијат.  Повеќе