таг: образование

Финска ги заменува училишните предмети со учење вештини

Ако не сме внимателни нашите училишта ќе ги претвориме во музеи на отворено во кои се учи на ист начин како пред 400 години, е стравот на професорката по образовна психологија на Хелсиншкиот универзитет, Кирсти Лонка. Повеќе

Рангирани 100 начини да ѝ се помогне на Земјата

За првпат некој да седне, собере и измери кои се всушност најефикасните начини да се зачува планетава и да се сопрат погубните трендови на нејзиното загадување. Резултатите ќе ве изненадат. Повеќе

Брзај, брзај прваче на час по програмирање и лажни вести

Шведските деца уште во првата година во основно училиште ќе почнат да учат програмирање, како дел од напредните "аспекти за дигитална компетентност" додадени во наставната програма. Повеќе

Во доба на роботи, школите ги учат нашите деца да бидат излишни

Во иднината ако сакаш да имаш работа, ќе треба да бидеш што е можно поразличен од машините: креативен, критичен и социјално вешт. Ако е така, зошто тогаш децата се учат да се однесуваат како машини? Повеќе

Екстерно на британски начин

Исламистичко училиште во Велика Британија добило негативна оценка од надлежниот образовен инспекторат откако во ненејавена посета и тестирање установиле дека учениците не знаат ниту која е премиерка на земјата ниту која е Хилари Клинтон. Повеќе

Како децата да станат имуни на лажни вести?
Нова одбрана и заштита

Како луѓето, и особено помладите кои допрва ќе бидат изложени на овој феномен, да разликуваат дигитални факти од фикции? Да се обучат од мали нозе, како што некогаш бевме обучувани по ОНО и ОСЗ да ја препознаваме непријателската пропаганда. Повеќе

„Капетан Фантастик“ (2016)
Букбокс гледаше

Насловот асоцира на лик од стрипови на Марвел. Но Виго Мортенсен во овој филм игра еден поинаков супер-херој, кој се обидува своите деца да ги заштити од злата на истата таа цивлизација која хипнотизирајќи нè со Спајдермен и Бетмен заборава да нè научи како да уловиме зајак, ако се најдеме некаде каде нема ист таков - „супер“ - маркет. Повеќе

Со три телевизори, а без храна

„Да живееше Емануел во Алепо, неговата мака и очај можеби макар накратко ќе добиеја простор во некоја од предизборните дебати. Но, Емануел останува невидлив бидејќи живее во домашната ничија земја на сиромаштија, дроги и безнадежност“, пишува Њујорк тајмс. Читајте глобално, мислете локално. Повеќе

Приказната за сексот: од мајмуни до роботи
Нов графички роман

Од древните грчки оргии и вибраторот на Клеопатра полн пчели, преку смерните викторијанци, до сексуалните вештини на Индија, нашите (човечки) сексуални копнежи и реализирани ќефови отсекогаш биле разновидни. Нов стрип напишан од познат сексолог ја следи не само историјата, туку и можниот развој на настаните на полето на физичкото општење. Повеќе