таг: музика

Потрагата по касети на 100-годишен пејач од Коста Рика

Човекот бил раскажувач и пејач во стилот „калипсо“ - вид музика во синкопиран африкански ритам. Им продавал касети на посетителите на Кауита, неговиот роден град во Коста Рика. Сега, како во варијанта на „Барајќи го Шугармен“, на интернет се одвива потрага по овие стари снимки. Повеќе

Пред да стане писател Ден Браун бил поп пејач (и напишал песна за телефонски секс)

Непосредно по дипломирањето, авторот на „Кодот на да Винчи“ почнал музичка кариера - само тој и синтисајзерот. Од тој период останале неколку интересни, а ретко спомнувани дела. Додуша, не е ни чудо зошто не се фали со нив. Повеќе

Мајсторот со префинето чувство за музика
Како 40 ерменски деца го промениле текот на етиопската музика

„Етио-џез“ денес е фузија на етиопска народна музика, фанк и западен џез. Но во него е вграден и еден необичен елемент, од култура која навидум нема никаква музичка допирна точка со Етиопија - ерменската. Повеќе

Дејвид Атенборо бара ди-џеј

На 93 години, човекот чие име стана синоним за природонаучни документарци, бара фиљан музичар кој ќе направи ремикс на документарни музички снимки, регистрирани пред шеесетина години на Бали. Повеќе

Kaко да научиш странски јазик пеејќи?

Го знаете она кога некоја песна ќе ти влезе во уво и ти ровари низ глава на рипит. Истиот тип на „заразност“ може да помогне да се научи нов јазик побргу отколку со традиционалните методи. Повеќе

И ова е наука: како влијае музика врз вкус на кашкавал?

Една од пооткачените теми на дипломска за кои сме слушнале кај нас се однесува на брзината на слегнување пена кај разни видови пиво. Слично на ова, и студијата за начинот на кој влијаат различни жанрови врз вкус на млечни производи може да се кандидира за овогодишниот Иг Нобел. Повеќе

Слушањето музика (на работа) значително ѝ наштетува на креативноста

Многу ни е жал што ќе мора да ви расипеме мерак ама филмската сцена со вработен кој се концентрира со слушалки на уши и растура од работа е идентично веројатна колку која било филмска сцена од Авенџерс. Повеќе

„Белото“ во културата: од Фројд до Аца Лукас

26.2, попознат како роденденот на Џони Кеш, ќе гo поминеме во пригодни активности. Не дека други денови не му ги слушаме песните во кои се мешаат само навидум некомпатибилни теми: Бог, убиства, љубов, дроги. А последнава е со долга историја во уметноста. Повеќе