таг: јапонија

Ти и Јапонија го имате истиот проблем со дедовци возачи

Старите не сакаат да престанат да возат на стари години (70+) и тоа ти е. Повеќе

Мемоари од јапонско интернет кафе
Јапанологија: Ханко, персонален печат наместо потпис
Јапонци знаат и подобро да штрајкуваат од нас
Професорите чиј фетиш е посебен вид креда

Да користиш табла и креда во ера на дигитални образовни пронајдоци, во форма на таблети, пауер-појнтови и други тракатанци, звучи во најмала рака необично, дури и богохулно. Уште понеобично е ако имаш омилен бренд креда, и те фаќа паника да не го снема. Повеќе

Знаете ли за најјапонскиот клуб во Европа

Јапонските фудбалери одамна станаа важен дел од европскиот фудбал, а германската Бундеслига отиде чекор понапред и ја зграби азиската популарност. Ниту еден клуб нема поголем азиски шмек од Фортуна Дизелдорф. Повеќе

И Марсеј направи утка со знамињата, па ја навреди Кина

Фудбалскиот клуб Марсеј утрово преку социјалните мрежи му честитал 29-ти роденден на бекот Хироки Сакаи, само што наместо стандардното јапонско знаме, го ставиле јапонското империјално знаме (1867 - 1945) користено во Втората Светска војна. Со ваквиот потег ги навредиле Кина и двете Кореи. Повеќе

Луѓе почнаа да се враќаат во Фукушима, во Македонија уште не

Осум години по нуклеарната катастрофа во Фукушима, која по мерењата е на ниво на онаа во Чернобил, луѓе почнаа да се враќаат во градот во чија близина беше сместена нуклеарната централа. Повеќе

Јапонскиот бизнис со цветањето на црешите

Годинава се проценува дека во Јапонија, што туристи, што локалци, околу 63 милиони луѓе биле или ќе одат да го гледаат цветањето на црешите, број на луѓе и настан што ќе донесе околу 2,7 милијарди долари. Повеќе