таг: интервју

„Гамбија е милина од земја“
Интервју со Александар Сани Јосифоски

Со Александар се запознавме преку Букбокс, од време на време знае да испрати некој интересен линк или да отпоздрави од некоја далечна земја. За последнава од која се јави се фативме дека не знаеме ама баш ништо. И ете повод за интервју-репортажа, за дестинација која звучи идеална за посета некаде од октомври, кога кај нас ќе фатат тоа загадувањето и маглите.  Повеќе

Борис од „Само“: „Друштвените игри се далеку од (само) игри за деца“
Букбокс интервју

Борис е дел од екипата зад местото каде може да редите кула од „Џенга“, да погодувате имиња на шпиони во „Коуд нејмс“ или да развивате цели цивилизации во „7 вондерс“. Да играте со познати, или преку играње да се запознаете со непознати. Да се дружите, затоа што тоа и е поентата на ДРУШТВЕНИТЕ игри. Повеќе

Кога Горан Стефановски го интервјуираше претседателот Глигоров

На 24 април 1998 година, во својот деветти број, некогашниот магазин "Форум" објави мега-интервју со тогашниот претседател Киро Глигоров, направено од Горан Стефановски. По повод денешниот датум, 3.5, или 102 години од раѓањето на претседателот Глигоров, пренесуваме делови од него. Повеќе

Интервју за разводи и погреби
Букбокс (за жал) гледаше

Дисклејмер: текстов е пишуван во состојба на афект по завршување на најновото издание на „Вин-вин“ од 7 февруари, во кое Оливера Трајковска разговара со Горан Бреговиќ. Чуј, разговара! Повеќе

Мелиса МекKарти: „Кога би можела да оживеам нешто, тоа би била демократијата“
Позајмено интервју

48-годишната актерка е номинирана за главна женска улога за „Ќе можеш ли некогаш да ми простиш“, прва нејзина драма после куп комедии како „Жештина“, „Шпион“, „Ловци на духови“. Во интервју за Гардијан зборува за нејзините хобитести раце и дека мрази што во 2019 се занимаваме со луѓе што мразат други луѓе. Повеќе

Интервјуто во ЛЕ за кое немаме објаснување

Дани да Коста е десен бек на Ајнтрахт Франкфурт и најверојатно фудбалер со неостварена желба да биде новинар. На друг начин не знаеме да си го објасниме овој феномен, некој играч да сака сам да си поставува прашањата и сам да си ги одговара. 5-6 пати го изгледавме, се чудевме, се смеевме, а успеавме и да се снајдеме со превод од германски кој се надеваме дека ни е точен. Повеќе

Камила Клиз: „Татко ми не ми е омилениот Пајтоновец“
Рани ќерка...

Комичното шоу под наслов „Продуцирано од Џон Клиз“ всушност воопшто не е продуцирано од него. Ќерката на славниот монтипајтоновец прави претстава за нејзиниот однос со татко ѝ, ги исмева неговите бројни бракови, и вели дека е очигледно од кого го наследила остриот јазик. Повеќе

Нова книга на Јувал Ноа Харари: 21 лекција за 21-от век
По неверојатниот успех на „Сапиенс“ и „Хомо деус“

На 30 август ќе излезе новата книга на Харари, која се занимава со најактуелните проблеми со кои се соочуваме денес, како климатските промени, подемот на вештачката интелигенција и реперкусиите на промените врз национализмот и религиите.  Повеќе

Чак Поланик: „Ми ги украдоа парите, ама тоа е ок“
Позајмено интервју

Во интервју за Гардијан американскиот писател зборува за новата книга, различните облици на екстремизам и зошто тоа што ги загубил скоро сите пари е „некако фино“. Повеќе