таг: феминизам

Црвен плашт наместо црвена петокрака: „припитомувањето“ на НОБ

Глобалниот феномен на „Приказната на слугинката“, романот на Маргарет Атвуд и истоимената серија снимена според него, инспирира мноштво политички, идеолошки и дистописки толкувања. Но она што притоа го забораваат оние кои го слават ова дело, особено од феминистички ракурс, е фактот дека главниот лик, оној на слугинката Офред, е аполитичен. Како нејзин пандан нашиве простори можат да понудат многу појаки примери. Повеќе

Кој пол е вашата кременадла?

Феминизмот и веганството може да ги поврзува една разбирлива линија на размислување: како одбивност кон агресијата и угнетувањето. Ама ламбичето се пали кога во име на феминизмот, ќе ти додадат и ваков аргумент: Знаете ли дека повеќето животни кои ги јадете се женски?  Повеќе

Една од најзначајните мислителки на 20 век била бугарски шпион?

Името на Јулија Кристева им е познато на книжевните теоретичари, критичари, психоаналитичари и феминисти. Бугарско-француски филозоф, таа уште од 1960-тите живее и работи во Франција. Неодамна излезе вест дека била соработник на бугарските тајни служби. Повеќе

Како еден расказ oбјавен во Њујоркер го разбранува интернет

„Љубител на мачки“ е дебитантски краток расказ на Кристен Рупениан, објавен во Њујоркер од 11 декември. Тој предизвика бурни реакции поврзани со модерните врски и дефинирањето на „согласноста“. Но покажа и дека луѓето (веќе) тешко прават разлика помеѓу документарното и фиктивното. Повеќе

Жените кои помогнале во подемот на Кју-клукс кланот
Ем конзервативки, ем феминистки

Стереотипно, се смета дека женските политики се секогаш понежни и помалку расистични од машките. Историски податоци за жени на раководни позиции на американскиот ККК кој заговара(л) супериорност на белата раса, антисемитизам, хомофобија и антикомунизам, прикажува една поинаква слика. Повеќе

Каде се наоѓа женската С-точка?

Во нова книга под наслов „С-точка: феминистичката потрага по среќа“ (во оригинал The H-Spot: The Feminist Pursuit of Happiness) авторката Џил Филиповиќ, адвокатка и активистка, оди чекор понатаму во дискусијата за тоа дека жените законски и општествено треба да се еднакви со мажите, и поставува едно посуштинско прашање: што ако целта е жените да бидат едноставно посреќни? Повеќе

Движењето против шампоните почна да се осеќа

Шампоните се релативно нова придобивка во светот на хигиената, негата и убавината. Па сепак, ако гледате стари фотографии или портрети, не е дека жените пред нив оделе со зејтин во главите. Напротив. Повеќе

Мажи од сите земји, покажете Zero Fucks Given

„Мажите кои одат по својот пат“ (МКОПСП) е движење кое ја промовира модерната машката сувереност. „Тоа е манифестација на еден збор - НЕ!“. Тие одбиваат да коленичат и да служат, да се прилагодуваат на општествените очекувања на тоа што значи да си „маж“, а истовремено да бидат третирани како потрошна стока. Самосвесниот маж се обидува да живее согласно своите интереси, во свет кој го спречува да го прави тоа. Повеќе

Како економистите си ги изоставија мајките од сопствените теории

Додека славните теоретичари на економијата замислено гледале низ прозорецот развивајќи апстрактни теории за вредноста на трудот, некој морал да им ја зготви вечерата, и да им ја принесе покрај работната маса. Taка, тие останале при очи слепи за улогата на нивните мајки, жени и сестри во глобалната економија. Повеќе