таг: еволуција

Љубовната приказна на осата и смоквата
Слаткото од смокви од сега ќе ни биде уште послатко

„Почнува со секс и завршува со насилство“, вели авторот Мајк Шанахан за животниот циклус на тн. смоквина оса. Неговата нова книга се однесува на историјата на смоквата, но таа не може да биде раскажана без онаа на спомнатиот инсект - еволутивниот партнер на ова дрво. Повеќе

Потекло и еволуција на целиот живот на Земјата
Опстанок: Не преживуваат најспособните туку најмрзливите

Новини во еволутивната биологија после кои со други очи ќе гледате на сите оние тегови, справи, пилатес топки и други изуми чија вистинска функција е да ви го скратат животот. Повеќе

Колку личен простор ни е навистина потребен?

Не фигуративно, туку буквално. Туркање во автобус, непосакувано гушкање, дишење во врат - сето тоа се доживува како загрозување на личниот простор. Иако радиусот на ваквата територија се базира и на културата, потребата тој да се има (или да се препушти на друг) е длабоко еволутивна, вели нова книга. Повеќе

Eволутивната причина зошто ни се потребни приказни

Од народни умотворби, до романи-бестселери и ТВ серии, нарациите се суштински за секоја заедница и за секој поединец во неа. Еволутивните психолози се обидуваат да сфатат зошто. Повеќе

Нуркам, значи еволуирам

За првпат е утврдена генетска еволуција кај човекот како резултат на негова адаптација на условите во кои живее. Станува збор за оние кои нуркаат кај кои е забележано зголемување на орган важен за задржување на воздухот. На човек од Запад евентуално може да му се зголеми палецот, од она непрестано шарање со него по екранот на мобилниот.  Повеќе

„Исправете се!“: кратка историја на одењето со крената глава

Сандер Л. Гилман е американски историчар, со над 90 објавени книги. Една од темите кои го интересираат се поврзаноста на медицината со историјата, како и со политичките и општествените случувања. Неговата нова книга се однесува на значењето на исправеното одење во западната историја. Повеќе

Што е заедничко за сите луѓе? Тоа што раскажуваме приказни

„Еднаш одамна, сонцето и месечината се карале кој ќе го осветлува небото. Откако излегло дека се подеднакво моќни, одлучиле да светат на смени - сонцето преку ден, месечината ноќе“. Повеќе

Еволуција на ексју-музиката

Двајцава момци и копијата на Јул Бринер се нафаќаат на еден веќе повеќекратно виден потфат на Јутјуб, ама не и во локална варијанта - препејување на неколкудеценискиот развој на музиката. Да не бидеме нешто нагло изненадени или увредени, како и до сега и тука под ексју-музика се опфаќа само просторот меѓу Блаце и Словенија. Повеќе