таг: биографија

„Луд по тоа да си нормален“ (Mad to be Normal, 2017)
Букбокс гледаше

„Р.Д. Лејнг бил откачен тип. Некои би рекле дури и - луд“. Вака го почнавме освртот кон книга на македонски автор која се занимаваше со ликот и делото на овој контроверзен шкотски психијатар. Сега за него има и биографски филм. Повеќе

Како Робин Вилијамс му го скршил носот на Де Ниро и други работи од неговата нова биографија

По уникатно богата децениска кариера и веројатно подеднакво долга борба со депресија и пропратни проблеми, Робин Вилијамс во 2014 си го одзема животот со бесење. Месецов Дејв Ицкоф од Њујорк тајмс ја објавува биографијата за Вилијамс „Оружја за самоуништување“. Повеќе

Нова биографија на Енрико Ферми, таткото на нуклеарното доба
„Последниот човек кој знаеше сè“

Неговото име не е толку познато како оние на Ајнштајн, Фејнман или Хокинг, но тој е еден од најголемите физичари на 20 век. Нова книга се занимава не само со неговото дело, туку и со неговата контроверзна личност. Повеќе

Помеѓу фактите и измисленото во „Јас, Тоња“

Обидете се да занемарите дека се работи за филм за уметничко лизгање. Затоа што тој е многу повеќе од тоа. Повеќе

Трамп има помалку кредибилитет од кој било што некогаш одел по Земјата
Авторот на новата книга за американскиот претседател:

Зборувајќи на Ен-би-си за својата книга, Мајкл Волф изјавува дека „луѓето на Трамп го сметаат него за дете“ објаснувајќи дека американскиот претседател има постојана потреба од инстантно задоволство, „ниту чита, ниту слуша, тој е како флипер, само мава на сите страни.“ Повеќе

„Допир од далечина: Иан Кертис и Џој дивижн“ од Дебора Кертис
Букбокс читанка

Неодамнешната промоција на македонското издание на оваа книга почна со спојлер - дека главниот лик се има самоубиено. Но и целата книга како да е еден голем спојлер за сите оние кои во младоста беа (или кој знае, можеби уште се) хипнотизирани од прерано згаснатиот младешки гениј на Иан Кертис. Повеќе

Караваџо - сликарски гениј и криминалец

Да, бил еден од оние кои направиле револуционерни промени во уметноста. Но исто така бил и убиец, член на улична банда и неподнослив кираџија. Повеќе

Човекот кој го обиколил светот сосема слеп

Во време кога повеќето од нас за обичен викенд до соседството планираат однапред со месеци, а со подалечните патувања се фалиме на сите ѕвона на социјалните мрежи, еден човек без водич, патничко осигурување и без инстаграм профил го пропатувал светот иако имал тежок хендикеп. Повеќе

Ханиф Курејши за неговиот пријател, Дејвид Боуви

На 7 септември ќе излезе нова, до сега најдетална биографија на Дејвид Боуви. На повеќе од 500 страници, таа содржи 180 интервјуа со негови пријатели, конкуренти, љубовници и соработници, од кои повеќето никогаш порано не зборувале јавно за нивната врска со Боуви. Повеќе