таг: бил гејтс

Наивна 1996

Годината е 1996, Тери Прачет во име на Џикју магазин го интервјуира тогаш најбогатиот човек на светот и олицетворение на компјутерската револуција, Бил Гејтс. Го прашува и за чудесијата по име интернет, и споделува една крајно опскурна идеја во тоа време - а што ако некој излаже на интернет? На Гејтс не му се верува дека такво нешто би можело да се случи. Повеќе

Ни Бил Гејтс не сака 70% данок

Човекот кој своето богатство го вети на решавање глобални проблеми иако е сложен дека треба даночната стапка во САД да биде попрогресивна (повисока), сепак не е лагоден со бројките што ги спомнуваат некои „екстремни“ политичари како Александрија Окасио-Кортез и нејзините 70% данок за богаташи. Според него „не е тоа поентата“. Повеќе

Бил Гејтс не може да стигне да раздаде толку пари колку што заработува

Проблемот на Гејтс е што упорно троши пари на своите непрофитни хуманитарни проекти, а неговото лично богатство и понатаму упорно се зголемува. Повеќе

Бил Гејтс: Ако сакате да ја разберете Силициумската долина, гледајте ја „Силициумската долина“

Имајќи го предвид огромното влијание што Силициумската долина го има врз нашите животи, изненаден сум од тоа колку ретко таа е прецизно претставена во поп-културата. Би можел на една рака да ги избројам најдобрите примери, пишува Бил Гејтс. Повеќе

Што ми се допаѓаше кај Пол Ален

Збогување на Бил Гејтс со својот пријател и ко-основач на Микрософт, Пол Ален. Повеќе

Носталгија за милијардери

На што се радуваат двајцата најбогати луѓе на светот? Колку добри бонбони имале кога биле мали, мислиш цел живот на Краш 505 растеле. Повеќе

Како Бил Гејтс го замислува светот во 2030

Годинава фондацијата на Гејтс наполни 15 години постоење и работа. Што направија, направија за овие 15 години, за следните 15 тие избраа четири главни теми за работа: здравје, образование, земјоделство и банкарство. Неговиот став е дека во следните 15 години животот на најсиромашните ќе се подобри повеќе отколку кога и да е претходно. Бонус препорака од Гејтс за сиромашните: не се крстете во биткоин. Повеќе

Бил Гејтс против цени од супер-маркет

Откако внесе компјутер во секој дом низ светот, па се запна и ја порази маларијата, сега Гејтс треба да се соочи со еден од своите најголеми предизвици - да погоди цени на пет секојдневни производи од супер-маркет. Повеќе

„Просветителство сега“ - нова книга на Стивен Пинкер

„Просветителство“ ни асоцира на мртви бели мажи со перики. Но за Пинкер, вечниот оптимист, ова не е одамна минат и заборавен период од човечката историја, туку претставува збир вредности кои ги почитуваме и во 21 век, иако можеби не сме свесни за тоа. Да, а? Повеќе