Како да направиш старо виски за една недела

Годинава Американците ја започнаа со бунт (многу посилен отколку овој за шпионирањето од НСА) заради тоа што Maker's Mark (немајќи доволно залиха) реши дека најдобро би било ако ја разводни постојната резерва на својот бурбон. Идејата не им пројде. Сега еден нов производител тврди дека знае како да создаде одлежано виски за една недела.

Компанијата Кливленд виски, соодветно сместена во Кливленд, има најдено начин како на синтетички начин да го старее пијалакот, со помош на многу притисок и даб.

Процесот вклучува садови под висок притисок и парчиња јагленосан даб, кој треба да му го даде карактеристичниот мирис на бурбонот.

"Алкохолот во бурето за виски ги одлежува првите 6 месеци од животот. Потоа се пренесува во не'рѓосувачки железни резервоари. Потоа, дабовото буре е исечено, обработено и се додава во резервоарот. Тука алкохолот минува низ серија на разни притисоци со цел да се набие а потоа и истисне од порите на парчињата даб. Како сунѓер. Откако ќе биде ставено во резервоарот, потребна е една недела за да биде создадено вискито," објаснува маркетинг директорот на Кливленд виски, Том Ликс.

Консензусот околу вкусот е дека "не е лош," иако еден дегустатор за Форбс изјавил дека тоа повеќе имало вкус "на ирско виски, отколку на бурбон."

18 јуни 2013 - 17:56