Зошто речиси сè што мислиме за храната е погрешно

Поранешниот уредник на Британскиот медицински журнал ги анализира петте најпопуларни научни книги за исхрана, по што сумира каде имаме застрането на тема храна: "храбри политики базирани на фрагилна наука, заради што долгорочните резултати се катастрофални."

Др. Ричард Смит објаснува дека добар дел од здравствените политики и препораки за исхрана на тема масти се базираат на многу погрешни и субјективни докази. "Контрадикторни резултати од студии кои ја оспоруваат парадигмата се систематски притајувани и игнорирани, а истражувачи со интерес во целата работа - како прехранбени компании - ја оформуваат агендата за студии, медиумите кои известуваат за исхраната и јавната перцепција."

Смит пишува дека нашите предрасуди против заситените масти се запечатени и ова има некажани последици на нашето колективно здравје:

"Читајќи ги сите овие книги и консултирајќи некои од оригиналните студии беше отрезнувачко искуство. Успешниот обид да се намалат мастите во исхраната на Американците и останатите низ светот беше глобален, неконтролиран експеримент, кој како и сите експерименти може да доведе до лош исход. Уште повеќе, ова има иницирано дополнителен пакет на неконтролирани глобални експерименти кои и понатаму продолжуваат."

30 декември 2014 - 15:36