Адитиви со додадена штета

Додатоци што служат за продолжување на животниот век на храна како сладоледи, маргарин, пакуван леб, крем сосови и слична преработена храна се штетни по основа на тоа што можат да доведат до проблеми во утробата.

Истражувачите се фокусираат на адитивите што го продолжуваат рокот на траење на храната, за кои заклучуваат дека го менуваат составот на бактериите во стомакот и поттикнуваат воспаление.

Експериментите се спроведени врз глувци, и нив ги прават микробиолози од Џорџија Стејт Универзитетот. Заклучокот им е дека сите откриени симптоми кај глувците, може да се идентификуваат и кај луѓе.

Во студијата се анализирани адитивите полисорбат 80 (најчесто го има во сладолед, каде спречува негово згрутчување и му ја зголемува отпорноста кон топење) и карбоксиметилцелулоза.

Истражувањето го започнуваат по анализа на статистиките кои покажуваат дека проблемите со заболувањата на цревата почнуваат да растат во средината на 20-от век, во исто време кога производителите на храна почнуваат со масовно користење на овие адитиви. Генерално и тие не очекувале да откријат толку силна поврзаност.

26 февруари 2015 - 15:50