таг: сликарство

Кратка историја на книгите во сликарството

Јоханес Вермер постојано ги вметнувал во своите слики. Исто така и Едвард Хопер, Егон Шиле, Диего Веласкез, Ешер. Нова книга ја истражува историјата на книгите во визуелната уметност. Повеќе

Првиот апстрактен сликар всушност бил жена?
Пред Кандински

Во 1905 шведската уметница Хилма аф Клинт почнала да работи на серија дела по директиви на дух наречен „Амалиел“. Повеќе од еден век подоцна, овие слики ќе поттикнат ново пишување на историјата на апстрактното сликарство. Повеќе

Уметнички семејни врски: најпознатите зет и шура на ренесансата

И сега веројатно си мислите - што ли беше тоа шура? Тоа е она што му бил Белини на Мантења, кој бил женет со сестрата на првиот. Повеќе

Жолтата боја добиена со мачење животни

Неодамна пишувавме за ретката сина боја која ја измислиле Маите. На ред е - индиската жолта. Повеќе

Фудбалски фотографии наспроти сликарски ремек-дела

Споредбите за некого се можеби претерани. Но ставањето едни покрај други на славни сликарски дела на религиски теми и на фудбалски фотографии, макар и само на ниво на композиција, дава интересни резултати. Повеќе

Четворицата спортисти кои доаѓаат на Олимпијадата како уметници
Пред ЗОИ 2018

За повторно да оживее визијата на Кубертен за соживот помеѓу спортот и уметноста, во Јужна Кореја ќе престојуваат четворица спортисти кои нема да конкурираат за медали, туку ќе снимаат филмови или ќе сликаат.  Повеќе

Караваџо - сликарски гениј и криминалец

Да, бил еден од оние кои направиле револуционерни промени во уметноста. Но исто така бил и убиец, член на улична банда и неподнослив кираџија. Повеќе

Џим Кери сними документарец за неговото ново хоби - сликањето

Неколку години нема снимено филм, и иако неодамна се појави во споредна улога во The Bad Batch скоро никој тоа не го забележа, а тој самиот ги одби сите понуди да учествува во промоцијата на филмот. Но што правел во меѓувреме? Повеќе

Единствениот уметник кому не му е дозволено да ја користи најрозовата розова боја

Ова време минатата година пишувавме за тоа дека британска компанија произведе „Вантацрна“ боја и му даде ексклузивни права за нејзино користење на британско-индискиот уметник Аниш Капур. Тогаш сликарите низ светот остро реагираа на ваквото монополизирање на боја. Еден од нив сега се одмаздува, со добра смисла за хумор. Повеќе