таг: Путин

Макс Ото фон Штирлиц - руската верзија на Џејмс Бонд

На 11 август 1973 во поранешен СССР почнала да се прикажува ТВ серија поради која животот на улиците барем за момент замирал. Нејзиниот главен лик ги инспирирал младите Руси да станат вистински разузнавачи.  Повеќе

Како е да се биде преведувач на претседателот?
Traduttore traditore

Луѓето кои се обидуваат да го надминат јазичниот јаз на значајни меѓународни средби на политичкиот врв служат не само како „обични“ преведувачи туку и како де факто дипломати. Повеќе

Да ви стигне писмо адресирано до Путин, би го отвориле?

Пер не го отворил. Така се вика човекот од еден норвешки град кој добил писмо адресирано до рускиот претседател. А уште го копка. Повеќе

Зошто Третата светска војна би можела да почне во Латвија

Човекот кој пред 4 години ја предвиде руската интервенција во Украина, сега вели дека следни се балтичките земји и дека тоа ќе биде најголемиот предизвик на новиот американски претседател. Само, да не очекува дека тоа ќе биде класична воена интервенција на Русите. Повеќе

Вицовите на Путин

Хрватскиот претседател Месиќ своевремено беше цар за вицеви. И Владимир Путин обожава да ги кажува ама најсмешно од сè е кога е видите колку Ангела Меркел не е импресионирана од нив. Повеќе

По Сирија, Путин ѝ фрла око на Либија

Откако успеа да ја наметне својата улога и политичка воља во ситуацијата со Сирија, рускиот претседател се префрла на Либија. Новото одмерување мускули и нерви со Западот ќе се одвива по истите параметри: Запад протежира "демократска" влада обременета со многу исламистички елементи, Путин подржува милитаристички автократ, а во меѓувреме, ИСИС си грми. Повеќе

Портпаролот на Путин пријави 4 пати поголеми приходи од шефот

Објавувањето на аннкетните листови на руските функционери обелодени дека во 2015-та, портпаролот на рускиот претседател имал четири пати повеќе примања од својот надреден. Дмитри Пешков објасни - од тато му се.   Повеќе

Парите се за да се вртат
Путин: Кој го создаде Исис?

Обама реши да ја искешира својата стратегија за поддржување на сиријската опозиција па од воениот буџет на САД ќе одвои 500 милиони за нивен тренинг и обука. Владимир Путин има свое објаснување каде ќе завршат тие пари.  Повеќе

Лингвистичката врска помеѓу Сталин и Путин
Различни епохи-ист дискурс

Начинот на изразување во политиката е значајна вештина, а јазикот со којшто се служат политичарите е многу повеќе од комуникациска алатка. Еден од примерите за тоа е рускиот - според најново истражување современите руски политичари не зборуваат многу поразлично од оние од времето на Сталин. Повеќе