таг: политичка коректност

Зошто белците не смеат да кажат„црнец“?

Ги знаете тие „ризични“ зборови, кои дури и да не се употребени како навреда можат да создадат проблеми. „Шиптар“, „Циган“, „педер“, сè во врска со „Македонија“. Да имавме повеќе црнци, и тоа ќе беше спорно. Повеќе

Не беше Американецот за политичка коректност

Водејќи се по социјалните мрежи САД е поделен на два кампа, еден речиси исклучиво бел и машки, и еден млад, најверојатно женски, доминантно црн, кафеав или азијски, и овие два кампа не се согласуваат речиси околу ништо. Водејќи се по реалноста најголемиот дел од Американците не припаѓа во ниту еден од овие кампови и имаат далеку повеќе работи околу кои се согласуваат отколку што тоа изгледа - на пример, аверзија кон културата на политичка коректност. Повеќе

И аплаузот ќе го забранат?
Случајот „џез хендс“

Студентскиот сојуз на Универзитетот во Манчестер донесе одлука дека на настаните кои ги организира ракоплескањето ќе биде заменето со кревање раце во воздух, во корист на создавање „атмосфера на почит“ и поттикнување учество на лица со хендикеп. Повеќе

Ново работно место: политички коректни читачи

Издавачите, можеби превентивно, а можеби затоа што некогаш се изгореле, сега дуваат и на јогурт - ангажираат посебни читатели, кои се „сензитивни“ за некоректности од различен вид, и кои алармираат доколку забележат такви моменти во книга која допрва треба да се објави. Повеќе

Пристојноста како алтернатива на политичката коректност

Додека политичката коректност таргетира една конкретна група (која не секогаш по своја вина се нашла на мета и треба да отплаќа "туѓи долгови"), пристојноста важи за секого. Плус, пристојноста нема своја политичка агенда. Повеќе

Дали битката со расизмот ги прави расистите поголеми расисти?

Ако сакаш некој сигурно да се опседне со мислата на, на пример, нутела, само кажи му „во следните две минути те молам не мисли на нутела“. Е, исто и ако на луѓето им кажеш да не мислат како расисти. Повеќе

Ужасите на политичката коректност

Џон Клиз за сите оние со вишок способност за чувствување навредени од што и да е: Луѓето што не можат да ги контролираат сопствените емоции, треба да престанат да се обидуваат да го контролираат однесувањето на другите луѓе. Повеќе

Музата на Пикасо ги налути феминистките
„Ш’ц мала“ како социјален лубрикант?

За Франсоза Жило се раскажува дека била толку убава, што кога Пикасо прв пат ја видел во ресторан станал и со чинија полна цреши отишол на нејзината маса. Иако била 40 години помлада од него (кога се запознале таа имала 21, тој 62), таа цела деценија била негова љубовница, муза и мајка на две нивни деца. Сега, на 93 години, има нова книга, која ги налути жените. Повеќе

Метастазирање на коректноста

Пар дечишта, од онакво братство на американските факултети поставуваат натписи во стилот "Добредојдовте бруцошки", демек безобразно. Сељачки? Ок. Меѓутоа веста се појавува низ сите водечки медиуми, натписите се забранети и тоа во земја која им дозволува на нацистички групи слободно да маршираат. Повеќе