таг: пекинг

Пекинг удри на бришење муслимански симболи и арапски букви низ градот

Халал ресторани и слични објекти во Пекинг добија наредба од локалните власти да ги отстранат сите арапски букви и симболи поврзани со исламот прикажани на нивните реклами и називи. Повеќе

Како што во цел свет ти треба дозвола за возење, така во Пекинг ти треба дозвола за да купиш кола

Дозволата за купување автомобил важи за сите жители на градот, богати, сиромашни, какви и да се, а се добива преку пријавување на лотарија за делење дозволи. Моментално има околу 2.000 кандидати за 1 дозвола. Повеќе

Смогот му се врати на Пекинг

По два месеца сини неба и локални власти кои собираа масовни хвалоспеви, небото над Пекинг повторно се врати на старите 50 нијанси смрдливо сиво. Повеќе

А ова е твојот мозок на загаден воздух

Ако некој нема недостаток од загаден воздух тоа се Кинезите. Позитивна страна на вака несреќната околност е што можат пообемно да ги истражат последиците што живеењето во гнаса од градови го има врз огромни бројки од луѓе. Повеќе

Пекинг буквално пропаѓа во земја

Одредени делови на главниот град на Кина годишно тонат по 11 сантиметри во земја, покажува студија во која локални експерти анализираат сателитски слики од градот. Повеќе

Иднината на сообраќајот е кинески автобус

Нема приземје, туку има само горен спрат. Нема гуми, а може и да има. За сега е само концепт што беше претставен на меѓународниот Хај-теч саем во Пекинг, а според луѓето што го смислија, тој би функционирал како метро, само што би чинел 20% поевтино да се произведе и постави. Повеќе

10 луѓе кои одбија страшни кинески пари

Кинезите решија да се отворат на спортски план, така што 50 милиони евра за трансфер им се како добар ден. Сепак, некои луѓе покажаа дека парите не им се пресудни во моментов. Повеќе

Зошто кинескиот фудбал стана толку гласен?

Со неколку трансфери на играчи за кои платија астрономски суми, кинеските клубови зимава го имаа најскапиот преоден рок во фудбалскиот свет. Што ги натерало толку да трошат? Повеќе

Најлудиот пинг понг поен

Кинезите и општо Азијатите се познати како генијални пингпонгари, меѓутоа она што им појде од рака на овие двајца ретко се гледа дури и на големите светски собири. Повеќе