таг: книга

По 80 години повторно објавена книга детски цртежи со предговор на Олдос Хаксли

Била издадена во 1938 и содржела 60 цртежи на деца кои минувале низ Граѓанската војна во Шпанија, за светот да ја сфати нивната траума и да помогне во воспоставувањето мир. Хаксли ја поддржал иницијативата со тоа што напишал воведен текст. Повеќе

Психологија на фанатизмот: бранот самоубиствата во Германија во 1945

Нова книга го истражува феноменот на масовно одземање на сопствениот живот, кој ја зафатил Германија тогаш кога станало јасно дека таа ќе ја загуби Втората светска војна. Повеќе

Разликата помеѓу „кукање“ и „поплака“

Во англискиот има разлика помеѓу vent и complain. Првото означува да си олесниш на душата со тоа што некому ќе му се пожалиш (читај: ќе му кукаш), а второто има конкретна цел - нешто или некого да поправи. Повеќе

„Тампон-книга“ доби Гран при на Кан Лајонс

Следењето на најголемиот светски собир на креативците од маркетингот, кој оваа година се одржа од 17-21 јуни, дава одличен увид во начинот на кој не само што се продава одреден продукт, туку и се моделира јавното мислење по однос на голем број актуелни прашања. Повеќе

Хит книга со совети за преживување во (британски) затвор

Дали риба во конзерва е вредна затворска валута? Дали ако имаш неконтролирано мокрење ти следи самостојна ќелија? Книгата на Карл Катермон го издигна на ниво на херој помеѓу неговите колеги-затвореници, а до сега кружеше како фотокопија. Утре, 20.06, го издава престижниот Пингуин. Повеќе

Кога мексиканскиот претседател се обидел да го спаси Фројд

Што ќе се случело доколку Фројд ја прифател понудата за азил на Лазаро Карденас? Ќе се запознаел со Фрида Кало, со Троцки, и кој знае како сето ова би влијаело на историјата на психоанализата.  Повеќе

Сведоштвата од Чернобил
Светлана Алексиевич

Мини серијата на ХБО во пет продолженија, од која до сега се прикажани четири, ја актуелизира подзаборавената тема за советскиот нуклеарен реактор и за тој мај 1986 кога веста за неговата експлозија до нас стигна во форма на забрана за јадење марули и играње на дожд. Но последиците за огромен број луѓе, и по сè што некогаш било живо во непосредна близина на несреќата, се чувствуваат и денес.  Повеќе

Обид за убиство поради книжевен спојлер

За некој што не гледа ГоТ, интензитетот на чувствата поврзани со постирање спојлери за нови епизоди од серијата е феномен. Со клетви, со закани, со исклучување од Твитер, со сè. Но сериозноста на реакциите не се однесувала само на серии и филмови, туку и на книги. Повеќе

Мравките и луѓето имаат нешто заедничко - начинот на кој водат војни

Модерните општества повеќе личат на заедници на мравки отколку на нашите најблиски роднини, на пример на шимпанзите. Ниту еден мајмун не гради патишта, нема сообраќајни правила, не развива инфраструктура, не учествува во сложена тимска работа и не врши ефикасна поделба на трудот. А мравките го прават сето ова, и повеќе. Повеќе