таг: фолксваген

Фолксваген почна да става електрични мотори на Буба
Фолксваген имаат реклама за вадење од „дизелгејт“
Како „Дизелгејт“ ја спаси германската авто-индустрија

Во 2013, Шпигел ја опишува работата во Фолксваген како „ова е Северна Кореја ама без кампови“, и тоа се однесува на начинот на кој тогашниот ЦЕО Мартин Винтеркорн управува со компанијата, никој не смее да ги критикува неговите одлуки, па дури ни највисоките директори. Повеќе

Како Фолксваген излезе жив од речиси фаталната сообраќајка

Пред 3 години Фолксваген беше центарот на веројатно најголемиот скандал во историјата на автомобилската индустрија. Откако беше фатен дека ги лажирал тестовите за загадување, компанијата се претвори во глобален главен непријател, заврши со казни од околу 30 милијарди долари и глобален презир. Минатата година групацијата Фолксваген беше број 1 во светот по продажба на автомобили. Повеќе

Како точно Фолксваген ги прелажа мерачите за загадување?

Дизелгејт на Фолксваген останува една од најголемите и најмасовни измами во историјата на корпорациите, не само на авто-производителите. Како што минува времето целата афера само се збогатува со содржина, последно е дека германската корпорација ги тестирала издувните гасови од своите автомобили на десет мајмуни. Повеќе

Сложни Германци дизел не ги бие

Фолксваген, Ауди, Порше, БМВ и Мерцедес во 1990-те формираат таен картел за соработка на тема заобиколување на прописите околу загадувањето од дизел, објавува Шпигел. Повеќе

Добро радио автомобилски врати отвора

Во милиони коли од марки како Фолскваген, Ауди, Сеат или Шкода што се продадени последниве 20 години може лесно да се влезе со помош на стар радиокасетофон. Фолскваген признава дека имаат проблем.  Повеќе

Возачи на Фолсквагени ќе добијат 10 милијарди долари

Околу 500.000 сопственици на дизел Фолксвагени ќе добијат меѓу 1.000 и 7.000 долари да ја средат машината која досега лажно им покажуваше дека е нежна кон околината. Повеќе

Фолксваген даде рака на 1 милијарда долари отштета

Американската влада, приватни адвокати и Фолксваген се договорија дека последниов ќе даде над 1 милијарда долари за компензирање на сопствениците и плус ќе откупи дел од речиси 600.000 дизел автомобили за кои се покажа дека имаат штелувани резултати на тестовите за издувни гасови. Повеќе