таг: црква

Лидл избриша крст од пакување за некој да не се навреди

Линијата грчки прехрамбени производи на Лидл "Eridanous" стандардно е во пакување со слика од православната грчка црква Анастасис на Санторини. Во реалниот свет црквата стандардно е со сина купола и крст, во Лидл светот на корпоративна претпазливост и пресметано угодување, истата оваа црква остана без крст. Повеќе

Над милион Руси се поклонија пред останките на Свети Никола

За нација што низ својата историја има усовршено чекање пред шалтер, пред продавница, пред каде и да има потреба, не беше никаков проблем да почека и до 10 часа во ред за да види дел од останките на Свети Никола што од Италија пристигнаа во московската катедрала Христос Спасител. Повеќе

Православието и хомосексуалноста

Иако потиснувана, хомосексуалноста ретко е системска жртва на насилство во православните општества, можеби е затоа што православните цркви не ги анатемизираат хомосексуалците експлицитно. Ставот на православието кон хомосексуалноста е повеќе став на молк (во споредба со западните цркви). Дечково нема проблем да биде православен геј. Напротив, токму во православниот концепт на личноста, тој си наоѓа место како геј во една религија. Повеќе

Свештеникот кој стана професионален боксер за да спасува

Кога младинскиот центар на Отец Дејв Смит бил пред затворање, тој сфатил дека треба да стори нешто. Станал професионален боксер со цел да заработи доволно пари, за да го сочува центарот за лекување на зависници од дрога. Повеќе

Минаха години
А ќе речеш шо се 20

Велат дека секој монах на прашањето што би бил кога повторно би се родил, oдговара со: монах.

И јас сум еден од нив.

Зошто?

Бидејќи само преку тој подвиг, можеме да ги разбереме зборовите на св. Антониј Великиот: "Јас од Бога не се плашам, јас Бога го сакам."

Отец, сега веќе Владика Пимен Повеќе

Мајстори на играта
Со посвета на моите...

Повторно ден по ден, и пак, и претходниот, и следниот ден во кој црната хроника го преплавува медиумскиот простор. Брутално убиство на Балканот, неочекувано самоубиство на комичар во светот, двојно убиство насред кафеана во комшии и нова сообраќајна незгода во која гине мој сограѓанин, мој близок роднина. Повеќе

ПОДАРИ ЖИВОТ
Кад би био рањен крви бих ти дала, оба своја ока кад би био слеп...

Мојот занает е најстар - рече самозадоволно хирургот, бидејќи е од моментот кога Господ го заспа Адама, и му го извади реброто за да ја создаде Ева.

Грешиш... се јави економистот. Пред таа операција што ја спомнуваш, Господ го создаваше светот, создаваше капитал и затоа велам нашиот занает е постар.

Не грешете душа... се огласи теологот. Па нашиот занает постои од кога постои и Бог, а Тој постои и пред создавањето, и пред операцијата.

А нели пред постоењето на Бога постоел само хаосот? - праша политичарот. А кој друг можеше да го создаде хаосот, ако не ние политичарите? Повеќе

Ајде да си молчиме

Во време на нагласена кампања, и наша и на Владата за женење, мажење, фб е најмоќно стројник орудие. Да беше човек, што чевли ќе се изнаносеше. И неблагодарно е некако од наша страна да се бунтуваме против него оти, ете, преку тоа ни ја зголемува и работата и приходите. Повеќе

Дали би прала наше гаќе, маче?

Нема љубав, бракови и сексови док је држава сас лоши економски бенсендини успиена. Нема више свекрва да е мама, тато да е свекар, живот у заедницу сас ручак уз стопеесе тањира на астал е загорела прошлост. Деца више не ебавав ни сас тија што ги родиле да терав, а камоли и свои партнери у исту куќу да доведев, свак си поштује своју слободу по гаќе у сред пладне да се шпацира, никојa нејќе више на мужа гаќе да пере, а ти цркво и државо, повикуј на многодетно многосексуално, а овамо не прашујеш како да се ожени некој што и покрај дипломе, воду у очи нема. Повеќе