таг: читање

Што (не) чита Трамп?

Човекот, за разлика од неговиот претходник, не е по книгите. Но сепак многу чита. За своја душа. Повеќе

Бурсунсул и Паскулина
Кампања за читачки навики

Две кученца, едното поголемо и црно, а другото помало и бело, многу се сакаат, сè додека едното одеднаш не му ја џапне сочната коска од чинијата на другото. После тепачката, сепак победува пријателството. Повеќе

Во виното е книгата
А во двете е вистината

Италијанската винарија Мате Кореџа и дизајнерската агенција Риверс Иновејшн се здружиле во проект кој ветува „средба помеѓу одлично вино и задоволство од читањето“. Повеќе

Берберница што нуди попуст за муштериите што читаат на глас

Се обврзуваме да донесеме книги во оние наши фризерници што ќе го прифатат предизвикот. Важи и за возрасни! Повеќе

Како истовремено да одиш и да читаш? (не на мобилен)

Не сме баш сигурни дека ова е вештина која би требало да се препорачува. Ама па ако луѓе паѓаат од карпи и се удираат од автомобили дур ловат Покемони, можете и вие малку да ризикувате читајќи книга по скопските улици. Повеќе

Во иднина oвој текст нема да биде црно-бел

Ретко помислуваме на тоа, но мрдањето на очите додека читаме некој текст е едно од најчестите движења кои ги прави човечкото тело. Како и секое движење, и ова може да се тренира и да се подобри. Повеќе

Заедничкото хоби на богаташите

Стив Сиболд е студент (со студентски пари) кој обидувајќи се да стане богат решава за тоа да ги консултира луѓето кои навистина имаат пари – мултимилионери па нагоре - и од тоа да извади НЗС од нивните совети. Сето ова почнува со интервју со еден милионер, до денес има разговарано со над 1.200 богаташи. Повеќе

Маратонско читање на сите 18.225 стихови од „Илијадата“ со 66 актери
Настан со епски размери

Хомеровите епови често се нарекуваат темели на западната книжевност. Но ретко кој самиот седнал да ги прочита илјадниците стихови без да му здосади. Повеќе

Историја на „љубовта кон читањето"

Колку пати сте слушнале дека некој „сака да чита", или сте изјавиле дека сте „љубител на добрата книга"? Нашата врска со книгите често личи на љубовна приказна, која вклучува занесеност, интимност, опсесивност. Но односот кон книгите и читањето не бил отсекогаш таков. Повеќе