Италијански рецепт

Тиквици со пилешко

Вкусен рецепт за љубители на тиквици и пилешко.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
35 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • сол и бибер
  • три лажици маслиново масло
  • 2 чешниња лук, ситно сецкани
  • 2 тиквици, излупени и исечени на тенки парчиња
  • 4 парчиња пилешки гради
  • 350 гр. фетучини
  • 1 лажица брашно
  • 200 мл. ладно млеко
  • 100 мл. хопла
  • 150 гр. рендан пармезан
  • 5 лажици ситно сецкан свеж магдонос

Подготовка

Сварете ги фетучините во поголемо тенџере со вода според упатството на ќесата. Кога ќе се сварат процедете ги и оставете ги во тенџерето.
Додека се варат тестенините загрејте една лажица маслиново масло во тава на среден оган. Пропржете едно чешне лук, околу 1 минута, додека да омекне. Додадете ги тиквиците и гответе ги со мешање 10 минути. Потоа префрлете ги во еден сад.
Повторно загрејте една лажица масло во тава на среден оган. Пржете ги пилешките гради, исечени на тенки ленти и зачинети со сол и бибер, по 5 минути од секоја страна. Потоа префрлете ги во чинија.
Измешајте една лажица брашно во ладно млеко. Додадете го преостанатото чешне лук во тава со лажица масло и пржете го на среден оган 1 минута. Потоа додадете ја смесата со млеко и брашно и мешајте додека да зоврие. Додадете ја хоплата, 1/2 лажичка сол и ренданиот кашкавал и добро измешајте. Гответе го сосот упте една минута па тргнете го оган.
Измешајте ги во сад за сервирање пилешкото, тиквиците и тестенините. Додадете сецкан магдонос и прелијте ги со сосот. Добро промешајте и послужете ги веднаш.

24 септември 2012 - 07:00